Avonturen in Atletiekland (113)

Zoekveld

Avonturen in Atletiekland (113)
10
aug

Puzzelstukje

Mijn vroegste herinnering aan sprinter Jo Vandriessche dateert uit de tijd toen ik als jonge knaap trainde op het grasveld van La Gantoise. Het was een zaterdagnamiddag wanneer onze voorzitter Pradel Moreels ons opriep voor een bijzondere training. De trainingssessie duurde niet lang want daarna trokken we in onze bleekblauw gekleurde pakken naar de kerk met het groen bronzen dak in de nabijheid van het stadion. Buiten het portaal stond Jo Vandriessche met zijn kersverse bruid. Gekleed in onze blauwe trainingspakken vormden wij een erehaag.

Wat keken wij op naar de grote atleten als Jo Vandriessche. Tijdens de Wellingtonaflossingen in Oostende diende hij onze ploeg bij de start uit het pak te lopen. Waarna zijn trainingsmakker, de onklopbare Gaby De Geyter, de grote bocht nam ver van de overdekte tribune en de aflossingsstok als een van de eersten weer verder gaf.

Wij gingen samen op stage naar Vittel. Het waren de jaren zeventig en het behangselpapier had een oranje kleur.

‘Jo had een grote velociteit,’ vertelde Gaby mij tijdens een van onze fietstochten. En inderdaad Jo Vandriessche kon ongelooflijk snel vertrekken en blijven ronddraaien. Tijdens de interclub liep Jo meestal de 200 meter. Dan zat hij in de startblokken, het hoofd diep gebogen en rood aanlopend.

Eén keer heb ik hem zien huilen als een kind wanneer hij samen met Gaby De Geyter zoals de atleten tijdens de eerste Olympische Spelen rechtop startte en hij na een valse start meedogenloos werd uitgesloten.

‘We hadden die starttechniek nochtans nauwkeurig bestudeerd en ingeoefend,’ vertelde Gaby mij.

Vele jaren zag ik het bord hangen ‘Landmeter-expert’ aan de gevel van het huis waar hij woonde en waar ik met mijn fiets voorbij reed op weg naar het stadion van La Gantoise.

Na de training dronken we samen geuskes of een rodenbach met.

De laatste jaren woonde Jo vlakbij het oude Gantoisestadion. Gaby en ik hebben hem nog samen bezocht. We hadden een fruitmand meegebracht.

Nu hoorde ik dat Jo is overleden. Het is alsof er een puzzelstukje uit mijn jeugd is zoekgeraakt.

Johan De Vos

Jo Vandriessche staat tweede van links op de foto