Schaal De Booser de 90ste

Zoekveld

Schaal De Booser de 90ste
18
okt

Op zondag 6 november heeft te Zwijnaarde de 90ste editie plaats van de veldloop Schaal De Booser. Onze club koestert deze organisatie nog altijd, omdat het de oudste veldloop is in België.

Oud genoeg om even de geschiedenis toe te lichten. Maurice De Booser was een talentvolle jonge atleet in het begin van vorige eeuw. Hij is geboren te Gent op 21 juli 1888. Hij begon met atletiek bij onze club. Zijn echte sportcarrière kwam op gang toen hij werd ingelijfd bij het Regiment Jagers te Paard van het Belgisch leger in Doornik. Hij ging als twintigjarige in Brussel wonen en werd lid van atletiekclub Racing Club Brussel.

In 1912 keert hij terug naar Gent. In dat zelfde jaar wordt De Booser Belgisch kampioen op de 5000 meter in een Belgische redcordtijd van 16 minuten 18 seconden en 8 tienden.

Tijdens de WO I is De Booser gelegerd aan het front aan de Ijzer. Hij komt zwaar verzwakt uit de oorlog en kan zijn sportloopbaan niet voortzetten. Hij wordt wel trainer en ondervoorzitter in onze club. Ten gevolge van die zware oorlogsjaren sterft hij op 26 september 1924, veel te vroeg, hij is pas 36 jaar.

In 1927 organiseert KAA Gent de eerste keer de veldloop die hem tot op heden herdenkt.

Alle informatie over de veldloop kan je hier vinden : 90ste Schaal De Booser