Het geheim van de KAAG-800m ontrafeld?

Zoekveld

Het geheim van de KAAG-800m ontrafeld?
29
mei

Het is al langer geen geheim dat KAAG een reeks heel sterke 800m-lopers heeft.  Op de recente IFAM-meeting in Oordegem klokte scholier Thibauld Guilbert in 1'50”87, een nieuw scherp clubrecord voor die categorie en een top 5 aller tijden! En bij de dames bevestigde Syrah Ghijselings haar ongelooflijk talent ook met een nieuw clubrecord (2'10”94) en een cijfer dat dicht bij de top 10 aller tijden van haar cadettencategorie komt. Ongezien en verbazingwekkend!

Maar wie kent het geheim achter dit geheim? Wie weet waar deze kracht vandaan komt?  Velen hebben zich daar het hoofd al over gebroken, maar niemand kwam tot nu toe met een sluitende verklaring.

Wij trokken op onderzoek uit. Onschuldig als we zijn vroegen we Viktor Benschop om een interview. Viktor was drie dagen er voor Vlaams kampioen geworden op die fameuze 800m. En naast hem op het podium stond de jonge Thibauld Guilbert met een bronzen medaille. Er was nog een zekere Brecht Fasseur in de wedstrijd, maar die kwam niet over de finish. Raar. Maar alleszins genoeg redenen om een paar dingen op te helderen.

We kregen Brecht Fasseur gratis mee in het gesprek, het werd dus een dubbelinterview. We staken heel voorzichtig van wal, en vroegen gewoon om het verhaal van de kampioenschapswedstrijd in Heusden Zolder eens te vertellen.

Viktor:
“Ja, ik had zo een ietsje last van mijn neus en er was ook veel wind. Dus ik had niet veel zin om rap te lopen. Ik wou tactisch gewoon volgen en dan alles op de sprint zetten. Maar na hondervijftig meter werd al snel duidelijk dat niemand de kop ging nemen. Dan heb ik hem genomen... en dan op het gemakske beginnen lopen...”

Bla, bla, bla... wat een verhaal, zeg!

“En dan kwamen we door in 57 en een half of zo, en ik wist dat in de vorige reeks ook al 1'56”9 of zo was gelopen. Ik dacht toen 'Oei, ik ga een beetje moeten versnellen' “.

Hij vertelt het zoals de wedstrijd inderdaad verlopen is. Die is integraal te zien op de facebookpagina van KAAG (met dank aan de familie Benschop).

“Dan heb ik beetje versneld en dan bleef ik aan de overkant gewoon kijken, wanneer hij ging komen. Want ik had hem eigenlijk al vroeger verwacht.
Maar hij kwam niet... en Brecht ook niet (lacht).
Dan dacht ik, we blijven gewoon op ons gemak lopen en dan de laatste honderdvijftig een beetje versnellen, zo zeer progressief...
Dan kwam hij gelijk wel aanzetten, maar ja... (trekt zijn schouders op ). Dan ben ik maar voluit gegaan en ik keek naar zijn schaduw zo achter mij, maar die kwam niet dichter, dus...”

Het lijkt wel dat het zo gemakkelijk ging als je het hier vertelt?

“Ja, het is saai éh, want ik heb niemand gezien. Ik was zo voortdurend aan het wachten op een beetje actie, maar die kwam niet...”

Maar in die laatste bocht is daar toch iets gebeurd?

“Ja ja, ik hoorde een klets en iemand vallen. Maar ik heb niet gezien wie er gevallen was.”

Ja, dat is nu inderdaad de flits waarvan de cameraman van de Benschops ook even opschrok... en het fatale moment niet haarscherp in beeld kwam. Dus, dat moet nog even opgehelderd worden.
Wat is daar juist gebeurd? We vragen het dan maar aan Brecht.

Brecht:
“Ik wou versnellen. En er wou nog iemand versnellen. We haken in elkaar en we vallen. Het is zo simpel als het klinkt.
Maar het ging inderdaad iets te traag, ja... Het was eigenlijk een beetje Viktor zijn schuld!”

Ola, denken wij dan, als we dit horen! Zit hier een stukje oplossing van dat fameuze geheim: mekaar geen duimbreed toegeven en als het er op aan komt mekaar nog de schuld geven ook? Kijk dat hadden wij nu niet verwacht zie van die brave Brecht.

Wij dan maar aan Brecht: “Ja jij ging toch om de kop aan te vallen of te pakken?”

Brecht:
Jazeker. Ja, 't is spijtig. Anders was het een andere uitslag. Maar ja, het is zo, dat kan gebeuren. Ja, ik denk het wel, top twee was mogelijk. Maar ja, dat hoort er bij, die valpartijen.

Kun je Viktor kloppen in de sprint?

Brecht en Viktor bijna met één stem: “In de sprint jaaa...!”

Viktor alleen: “... maar na achthonderd meter? Nog niet denk ik, maar dat zal volgend jaar wel gebeuren!”

En Thibault was er ook nog?

Viktor:
“Ja, op de sprint klopt hij mij ook. Maar na 800 meter lukt het nog niet, of anders had hij mij er ook opgelegd. Die is eigenlijk zeer slim achter mij gebleven. Hij was goed gestart en hij heeft zich  dan achter mij gezet, dat was zeer goed gezien. Hij heeft zich dan misschien even laten wegdrummen. Ja het kon een ander podium geweest zijn.”

Natuurlijk plaatsen we ook de klassieke vraag over welke verwachtingen ze verder nog hebben voor het seizoen.

Viktor: “Verwachtingen? Ja, we trainen natuurlijk altijd om rapper te lopen. Mijn PR op 800m verbeteren zeker. Ik heb het al kunnen verbeteren op 400 m, en op 1500 ook. Die twee dingen samen beloven natuurlijk het beste voor de 800 m. Ik probeer toch zeker om onder de 1'49 te lopen. Dan moet ik weer een seconde afpietsen van mijn record, maar ik denk dat dit moet lukken.”

Brecht: “Ja, ook gewoon mijn PR verbeteren. En veel ervaring opdoen dit jaar. En samen met Viktor naaar het buitenland gaan” (lacht).

Viktor: “Ja als we de ideale wedstrijd hebben kunnen wij misschien naar internationale kampioenschappen uitgenodigd worden. Misschien Brecht naar het EK voor junioren en ik misschien naar het EK voor beloften. Maar dan ga ik wel heel hard moeten lopen!”

En met dat viertal, jullie twee en Aaron en Thibault, wat kan de club daar mee doen?

Viktor: “Ja we zijn blijkbaar een speciale halve fond-club. Ik denk dat we dit jaar zouden kunnen meedoen aan het BK aflossingen. Ik denk dat we dat wel kunnen winnen ja. Als we al op de intercklub tweede kunnen worden met ons vieren op de 4x4 en we zijn eigenlijk allemaal achthonderdmeterlopers, dan denk ik dat we de 4x800 kunnen winnen...”

Brecht: “...en het clubrecord breken!”

Staat dat sterk, dat clubrecord?

Viktor: “Ja, toch wel, maar we lopen bijna allemaal rond 1'50 . Ik denk dat het record nu op een gemiddelde staat van 1'53. Dat moet wel lukken. Thibault zal straks ook wel 1'52 lopen...

(Viktor sprak deze woorden uit op 23 mei. Vier dagen later liep Thibauld onder de 1'51”)

De brave lezer zal stilaan denken: komt daar nog een echte vraag naar dat geheim van de 800m-power? Neen. Die vraag komt er niet. En ik zal zeggen waarom. Ik zag het grote geheim simpelweg voor mijn neus. Die twee hadden ja gezegd tegen dit interview, maar ze hadden me na hun training meegetroond naar het ondiepe water van de Blaarmeersen. En daar stonden ze dan – beiden, terwijl ze mijn vragen beantwoordden – gedurende de ganse duur van het 10 minuten durende gesprek, elk met hun beider voetjes in meersewater van 14,8° celsius.
Bij wijze van cooldown.

Toen wist ik het. De KAAG-800m-kracht komt niet uit de zandgrond van de Blaarmeersen, komt niet uit de gezonde lucht aldaar (die nu trouwens enige hinder ondervindt van het Gentse circulatieplan omdat er meer auto's aan de watersportbaan komen!). Neen, die geheime krachten komen uit het water van de meersen. Ik heb in het geniep een fotootje genomen van die vier enkels in het water, maar ik mag dat beeld niet publiceren van de hoogste verantwoordelijken van de Blaarmeersen en de Piereput. Zij vrezen een volkstoeloop. Zij denken dat er daar een bedevaart zou ontstaan zoals naar Mekka of Oostakker-Lourdes.

ADD