Jente Hauttekeete Vlaams kampioen achtkamp

Zoekveld

Jente Hauttekeete Vlaams kampioen achtkamp
08
aug

Wanneer een collectief gevoel van trots door gans België vloeit, wanneer een meisje van 22 jaar dat Nafi heet geen icoon wil zijn maar wel wereldkampioen wordt in de zevenkamp, wanneer dat supermomentum gecreëerd en gedeeld wordt... dan is het superleuk als een club als KAAG de aandacht kan vangen door vier van zijn jonge talenten te zien deelnemen aan het Vlaams Kampioenschap meerkampen: Alix De Clercq, Nele Van de Woestyne, Liam Sprangers en Jente Hauttekeete.
Vooral deze laatste was echt op de afspraak en werd tot Vlaams kampioen gekroond. Deze gebeurtenis had al een week vroeger plaats dan de prestatie van Nafi, maar we 'spaarden' ze even om zo nu in de flow van het atletieknieuws mee de ether in te sturen.

ADD
Foto (mama Melanie Moreels): Jente is niet de grootste, maar steekt er nu toch een kopje bovenuit!

Reporters met nationaal bereik beginnen de jonge Jente in de gaten te krijgen. Zo kwam zijn verhaal uitgebreid aan bod in @tletiekleven.be, door reporter Hans Vanbesien:

Jente Hauttekeete/KAAG viel afgelopen indoorseizoen een eerste keer op. De meerkamper uit De Pinte won toen het BK-cadetten zeskamp met 3.527 punten van Sander Milloen/AVZK (3.504 punten) en clubmakker Lars Coene/KAAG (3.335 punten). Hij ging dit zomerseizoen op zijn elan door. Zo bevestigde hij in Dilbeek bij het KVV achtkamp met een winnende 4.752 punten. Oost-Vlamingen eisten de plaatsen één tot en met zes op! En dat ondanks de afwezigheid van discuswerper Lars Coene. Jef Misplon/RCG (4.504 punten) en Milan Van de Walle/DEIN (4.478 punten) pakten het zilver en het brons.

Jente: “Het was een beetje koffiedik kijken. Ik vreesde dat gebrek aan training mij parten ging spelen bij de spring- en de spurtnummers. Ik kreeg problemen met de groei van mijn lichaam en daarbij kwam een chirokamp van 11 tot 21 juli in Butgenbach. Er stond in Dilbeek bovendien veel wind. Vooral vervelend omdat die voortdurend veranderde van richting. Zo botste ik bij de 100m en het verspringen op tegenwind. Toch verbeterde ik mij van 12”19 tot 12”02. Ik deed bij het verspringen met 5m84 (W -2m00) outdoor beter dan ooit. Maar ik maakte vooral vooruitgang in de werpnummers. Zo scherpte ik mijn record in het kogelstoten aan van 14m04 tot 14m84 en bij het speerwerpen van 41m00 tot 41m04.”

Jente Hauttekeete erfde zijn atletiekgenen: mama Melanie Moreels won in 1994 het BK 400m horden in 58”06 en in 1997 in 58”38. Haar palmares vermeldt ook twee titels in de zevenkamp: zij maakte het in 1992 waar met 4.890 punten en in 1997 met 4.866 punten. Vader Hendrik Hauttekeete onderscheidde zich als spurter met 11”04 over 100m in 1990 als snelste chrono.
“Mijn ouders pushten mij niet in de atletiek. Zij stelden het voor. Ik kwam als benjamin terecht bij KAA Gent. Mijn twee jaar jongere broer Siebe stapte in mijn voetsporen. Ik combineer atletiek met middelbare studies wetenschappen. De combinatie valt mee. Maar mijn voorkeur gaat wel uit naar de atletiek. Ik kaapte afgelopen winter van elke soort een BK-medaille weg. Zo was er naast het goud bij de zeskamp een zilveren 8”59 bij de 60m horden en een bronzen 3m50 bij het polsstokspringen.”

Tekst: Hans VANBESIEN