Pistemietjes

Zoekveld

Pistemietjes
12
mrt

Je wil fietsen op een biljartvlakke ondergrond, je wil geen tegenwind, geen verkeersborden, geen auto’s en geen voetgangers en daarbij wil je nog een superlichte fiets. Je hebt 2 uren tijd en maar 10 € op zak . Hoe doe je dat ? Je gaat op de wielerpiste rijden.

Velen deden het ons voor en er zullen er nog veel na ons komen. En aan de commentaren te horen gaan we dat zeker zelf ook nog eens doen. Luc, Geert, Philippe, Eric, Bob, Kurt, Jeannick, Bruno, Danny, Michel, Frank en ikzelf zijn gisteren recht gebleven op de piste, meer zelfs, we hebben rondjes gemaald zoals de besten en ons goed geamuseerd – de afwezigen hadden alweer ongelijk.

Een beetje zoals jongetjes net voor de schoolreis stonden we een beetje zenuwachtig onder de piste te wachten op een fiets op maat, al of niet met klikpedalen of voetriempjes. Eens aan de baan kregen we de theorie van het bestelfietsen uitgelegd. Zijnde: blijven trappen in de bochten, vooral niet willen “recht” blijven in de bochten en last but not least de verkeersregels. Na een paar vlakke inrijronden op een fiets zonder versnellingen, met een vast pignon maar vooral zonder remmen konden we al eens op de blauwe boord rijden. In de rechte stukken gingen we al eens over de blauwe boord om iets later als volleerde pistiers de kombochten aan te snijden. De een met al meer zweet in de handschoenen dan de andere. Na een tiental minuten hadden de snelsten al een paar ronden genomen – om het met piste termen uit te drukken.

Het is een hele geruststelling dat er geen remmen op die fietsen zitten – degene vóór u kan nooit bruusk remmen. Het nadeel is dat je dat zelf ook niet kunt, maar laat dat nu net de essentie zijn van fietsen, immer vooruit. We weten nu ook dat pisterijders geen mietjes zijn - in de overdrachtelijke betekenis – dit in tegenstelling tot pistelopers. Op de wielerpiste inhalen doe je aan de rechterzijde, hier dus geen gezanik over wie nu moet wijken uit baan 1. Links van de piste is er evenwel een brede vlakke uitrijstrook maar dit is hier letterlijk en figuurlijk geheel terzijde. De broekschijters hebben alweer een leuke ervaring gemist. Dirk en Luc mogen dat nog eens op schema zetten, Voske moet dan geen schare vrouwen op sleeptouw nemen – wij kunnen Voske dan meeslepen.

05.03.2014

Jean