89ste Schaal De Booser – oud en nieuw

22875858625_d1e1c250a5_h.jpg

De oudste cross van het land met een nieuwe datum. Dat was de uitgangspositie van de eerste KAAG organisatie van het seizoen 2015-2016.
Vooraf was er in de media wat te lezen over de nieuwe datum. Jammer voor de concurrentie met de vrienden van Halestra, maar het was organisatorisch niet anders mogelijk. Volgend jaar opnieuw naar de vertrouwde datum een weekje vroeger, maar als je het mij vraagt was dit jaar zeker een succes en stemt het tot nadenken heren en dames van het organisatiecomité.
Het aantal deelnemende clubs was misschien wat minder, maar het aantal atleten per wedstrijd had er zeker niet onder te lijden.

Sommigen waren blij om opnieuw het veld in te duiken en voor anderen was het een verplicht nummertje om aan de nodige puntjes te komen voor  het wintercriterium.

Zelf waren we met véél, héél veel. Jeugdverantwoordelijke Sofie kwam na de wedstrijd polsen naar de opkomst. Haar mooie nieuwe bril viel haast van haar neus toen ze hoorde dat er bij de benjamins 20 deelnemers waren, bij de pupillen 30 en bij de miniemen 24. Het moet lang geleden zijn dat we zoveel atleten konden warm maken voor deelname aan wedstrijden. Vooral bij de allerjongsten was het vorig jaar bedroevend. Misschien heeft dit wel te maken met de successen van vorig jaar en wil iedereen er gewoon deel van uitmaken.

Veel deelnemers dus en dus moeilijk allemaal neer te pennen in geuren en kleuren.
Bij de eerste jaars benjamins meisjes was de eerste KAAG-meid De Waele Mila op de 7de plaats, op de voet gevolgd door Notebaert Bette (9de) en Vandriessche  Luna (10de).
Bij de tweedejaars was het een eerste keer prijs! Impens Ine maakte er een enorm spannende strijd van tot letterlijk op en over de meet. Ze trok aan het langste eind en behaalde zo de eerste gouden medaille binnen. Met het traditionele gevecht tussen Van Overstraeten Billy Rose (5de) en Renshofer Annelot (6de) hadden we nog twee meisjes binnen de top 10.

De benjamins jongens deden het zowaar nog ietsje beter.
Bij de eerstejaars was het Dedapper Rune die met zijn 8ste plaats als enige de top-10 haalde, maar bij de iets ouderen was het wel opnieuw bingo.
Coene Finn steekt er letterlijk met kop en schouders bovenuit en heeft dus een groot voordeel maar het was De Waele Rens die zijn huid tot in de sprint duur verkocht en het laken naar zich toe trok. Voor sommigen een verrassing, maar hij won ook vorig jaar de cross, dus kunnen we van geen toeval meer spreken. Finn vertrok iets te hevig en werd op het einde nog nipt geremonteerd. Een schitterende 2de plaats was alsnog zijn beloning voor zijn inzet. Sommigen dromen al weer luidop van de 3×600, maar dat is nog veraf. First things first.

Bij de pupillen meisjes was misschien het enige minpuntje van de dag te vinden. Zeer weinig geïnteresseerden blijkbaar met in beide jaren slechts 4 deelnemers… Met een 36ste plaats bij de eerstejaars en toch een mooie 14de bij de tweedejaars moesten we tevreden zijn.
Hopelijk zien we er nog meer terug in de volgende wedstrijden.

Bij de jongste pupillen jongens hadden we opnieuw 3 atleten binnen de top-10. Barbio Alexander begon het seizoen bijna zoals hij het vorige eindigde (met een overwinning), maar ook hij ging iets te voortvarend te werk en kon zich niet helemaal los lopen van de concurrentie. Die bleven wel op een tiental meter hangen en helemaal dicht kregen ze het gaatje ook niet meer. Op 1 tegenstander na dan die op het eind toch nog en remonte in de benen had. Sterke start van het seizoen met een zilveren medaille als beloning.
Iets verderop eindigde Serrano Sem op plaats 5 na een goede start. Het doet verhopen op nog meer verderop in het seizoen. Een speciale vermelding verdient toch Hens Tsjip. Tsjip verbaasde me een beetje met een sterke wedstrijd en een 9de plaats. Een prestatie die zijn oudere broers en zus alle eer aandoet van lopers met inhoud. Doe zo verder Tsjip.
Bij de oudste pupillen zagen we een herboren Van Overstraeten Basile. Na een moeilijk jaar vanwege gezondheidsproblemen lijkt onze zwarte parel helemaal terug te zijn. Hij kon tot op het einde mee met de misschien wel beste crosser van België en kon op die manier naar een 3de plaats lopen. Vlak voor teamgenoot De paepe Joost die nog wat last heeft van zijn verkoudheid. Hij was duidelijk ontgoocheld, maar eens genezen zal hij zeker weer meedoen voor de podia overal ten velde.
De derde die de top-10 haalde was Dedapper Senne met een 8ste plaats. Met nog een aantal atleten net buiten de beschreven top-10 waren we hier in blok dus wel héél sterk.

Bij de miniemen dames dan weer wisselende resultaten. Net geen top-10 voor Snaet Lize (11de) maar als je er zo dicht bij bent verdient dat ook wel eens een vermelding. Sterk gelopen en goed ingedeeld van deze lieve meid.
De volgende klasbak bij de meisjes die staat te trappelen om zich te tonen dit jaar is Bonne Amélie.
In deze categorie zaten trouwens heel wat atletes die de dag voordien een 4-uren loop in de benen hadden ten voordele van 11.11.11. Allen liepen ze daar elk 9km in aflossingsvorm op voetpaden en door gebouwen. Niet ideaal zo’n dag voor een wedstrijd, maar lovenswaardig voor hun inzet en het goede doel. Op de koop toe wonnen ze de wedstrijd ook nog eens.
Maar uiteindelijk blijf je zoiets voelen. Er gaf er eentje op en Amélie had duidelijk last in het begin van de wedstrijd om het hoge tempo te volgen. Eens de vermoeidheid wat weg was rukte ze op en vlak voor het einde zag ze de kop van de wedstrijd als een rode vod voor de ogen. Een indrukwekkend lange sprint zorgde ervoor dat ze iedereen nog oppeuzelde en met de verdiende overwinning ging lopen. Never give up…
Vander Motten Merel verbaasde dan weer haar trainer door op plaats 8 te eindigen, vlak voor Hens Soetkin op plaats 9. Beide dames mogen hier heel tevreden mee zijn en alvast op training “uitzien” naar een meer uitdagende groep. Ze zullen blij zijn het te lezen…

De laatsten die van start mochten gaan bij de jeugd waren de miniemen jongens. Met alweer heel mooie en snelle wedstrijden.
Bij de jongens 2004 deden er twee mee voor het podium. Hauttekeete Siebe leek lange tijd op weg om de overwinning binnen te halen. Maar net als 2 van zijn voorgaande clubgenoten kon hij nooit definitief een gat slaan. De ganse wedstrijd op kop gelopen om na de laatste bocht ingehaald te worden. Jammer dat het werk niet helemaal loonde, maar met brons naar huis gaan is ook niet voor iedereen weggelegd.
Van Vliet Alexander pakte het dus anders aan en volgde de ganse wedstrijd vanop een afstand. Na de wat mindere prestatie op de cc ten gevolge van knieproblemen was het maar zeer de vraag of hij zijn zegereeks in Zwijnaarde zou kunnen verlengen. Maar met een lange tempoversnelling waar de tegenstand geen antwoord meer op had liep hij nog ver weg en behaalde zo zijn vierde overwinning op een rij binnen. Van een individuele motivatie gesproken!
Bij de jongens van 2003 zal het dit jaar uitkijken zijn naar welke progressie Serrano Matthias (3de) nog zal maken. Zijn zelfvertrouwen kreeg eerder al een boost en dus durfde hij met de eersten meegaan van bij de start. Een wat meer tactische wedstrijd en snelle laatste ronde later wist hij een zeldzame maar verdiende podiumplaats te bemachtigen. Hopelijk motiveert het hem nog meer om goed verder te werken.
Met Valette Arne, die een mooi gevecht leverde met een deelnemer van AVLO, op een 8ste plaats en de nieuwe Van Hoorebeke Elias op plaats 10 hadden we ook hier weer 3 lopers binnen de top-10.

Voila, de kop is eraf. Hopelijk zien we, komend weekend in Deinze, even veel atleten terug.

A.V.