Een nette jongen, die Jente

***   Gent Blaarmeersen 23 augustus 2018   ***

Naar aanleiding van zijn recente Belgische kampioenstitel tienkamp scholieren, hadden wij een gesprek met Jente Hauttekeete (nr 2162).

 

Wat ging er door je hoofd toen je op het podium stond?

Ho, ik had het al een beetje verwacht, want ik stond met de beste jaarprestatie. Maar ik had wel wat tegenstand verwacht, vooral van Kwinten Torfs van Herentals. Ik had gezien op het Vlaams kampioenschap dat hij goed in vorm zat. Maar ja, op het Vlaams kampioenschap meerkamp was  ik met veel punten voor hem, en dat was nu een beetje hetzelfde… 

Zoveel tegenstand was er dan niet?

Daniel Segers is ook een tweedejaars, die ook wel meer punten kan halen dan ik, maar hij was wat gekwetst. En nog een paar anderen die in de buurt kunnen komen van 7000 punten.

Maar ja, content was ik wel. Het is mijn eerste outdoor Belgische titel en dat gaf toch een gevoel van ‘ja ik heb nu toch een outdoortitel’. Indoor had ik er al drie. Dus was ik nu wel blij met de deze.

Is dat de hoogste atletiekvreugde? Of zijn er al andere momenten geweest?

Ja eigenlijk wel. Je hebt er zo een paar maanden naar toe getraind. Zeker omdat ik zo verschillende disciplines moet trainen. En ja, als alles goed zit, dan weet ge dat ge er klaar voor zijt en dan kan er eigenlijk niet veel mis gaan eigenlijk.

Andere momenten zijn er ook, ja natuurlijk, als ik een persoonlijk record spring, of werp of loop, dan is dat ook leuk, want dan weet ik dat ik vooruitgang heb gemaakt.

En dan ook, als je met meerdere van KAAG een wedstrijd doet, dat vind ik ook altijd plezanter, dan zo helemaal alleen. Dan kun je ook meer plezier maken tussen de nummers door. Meer ontspannen zo, in plaats van altijd gestresst of overgeconcentreerd te zijn. Dat vind ik wel wijs ja!

Heb je idolen in atletiek of andere sporten?

Ja zeker. Ashton Eaton, die het wereldrecord in de meerkamp heeft. En zeker ook Thomas Van der Plaetsen en Hans Van Alphen… En Nafi Thiam natuurlijk. Ja eigenlijk alle Belgen die op een groot kampioenschap meerkamp op een podium hebben gestaan. Ja dat zijn wel idolen waar ik naar opkijk!

Thomas Van der Plaetsen die kent jou waarschijnlijk ook al?

Ja, dat weet ik niet…

Je bent hem nog niet gaan aanraken op zo’n wedstrijd?  En gezegd: “Thomas, ik ben ook zo eentje zoals gij…”

Neen, toch niet…!

Wat moet je laten voor je sport? Is dat moeilijk?

Ik zit ook in de jeugdbeweging. Ik denk vanaf ik zes of zeven jaar was. Dat is steeds moeilijker geworden omdat ik steeds meer ben beginnen trainen. Ik ga er dan ook uit gaan uit de Chiro volgend jaar. Ja, mijn punten op school waren dan ook wat minder. Omdat het niet meer gaat met school en atletiek samen en alle trainingen. Dan zal ik een beter evenwicht vinden tussen school en atletiek.

Dus toch met een beetje spijt?

Ja, natuurlijk. Ik heb daar ook veel vrienden, die ik al lang ken. Niet dezelfde van op school… ja dat is wel jammer.

Wat heb je van je ma en pa?

Van mijn pa? Hij was sprinter en verspringer. Ik denk dat ik van hem wel de sprongkracht heb en ook wel de snelheid een beetje… En van mijn mama? Zij was hordeloopster… De lenigheid en coördinatie denk ik.  Het horden lopen ging vroeger ook al redelijk goed. Voor ik atletiek deed zette mijn pa van de kleine hordekens in de tuin en ik sprong daar dan vlot over, ja ik denk dat dit van mijn ma komt.

En op mentaal gebied? Op het vlak van karakter en persoonlijkheid, wat heb je daar mee?

’t Ja, het is wel zo, als het eens niet goed gaat, dan laat ik mijn hoofd wel iets te snel hangen. Ik weet niet of dat van mijn ma of pa komt, maar ik heb dat toch wel een beetje. Een klein dipje misschien, maar als het daarna weer iets beter gaat, ben ik dat rap weer vergeten!

Maar je bent ogenschijnlijk wel een zeer rustig iemand, toch? Je bent uiterlijk rustig tijdens de wedstrijden? Je doet niet zenuwachtig…?

Neen… ja… uitbundig tieren doe ik ook niet echt, ja dat is juist.

Ze hadden ook gezegd op televisie, als ik op het Europees kampioenschap was, dat je niet kon zien aan Hauttekeete’s gezicht of hij blij was of niet blij met zijn prestatie. Ook al had ik een persoonlijk record gesprongen, weliswaar met te veel rugwind, ik was toch rustig gebleven, niet zo uitbundig aan het juichen.

Ja je hebt wel toppers die ook heel cool zijn…

Ja, als je op het einde van een tienkamp een wereldrecord behaalt kun je natuurlijk wel eens uit de bol gaan, maar tijdens een meerkamp tussen de proeven is dat moeilijker en zie je dat minder eigenlijk. Als je een record springt in het verspringen, je tweede nummer, dan kan er nog veel mis gaan… 

Hoeveelste interview is dit al dit jaar?

Ho, dit jaar? Zeven of acht denk ik. Ja ze komen van overal. Dat hoort er bij zeker?

Wat moet je nog leren om beter te worden?

Ja, als het wat minder gaat en ik heb dan wat minder zin om te gaan trainen, dan mag ik mijn hoofd niet laten hangen. Ook tijdens een wedstrijd is dat zo. Daar moet ik beter leren mee omgaan.

Heb je grote dromen?

Een eerste grote droom is al uitgekomen: aan een internationaal kampioenschap deelnemen. Ik heb op een Europees kampioenschap gestaan dit jaar!

Ik kan nu ook proberen om op een WK of Olympische Spelen te komen. Daar al bij zijn is al iets geweldigs, denk ik. Als ik daar nog goed kon presteren zou dat wel helemaal top zijn natuurlijk!

Wat ga je studeren?

Ooh, eigenlijk nog geen idee. Als ik misschien zou kunnen van atletiek mijn beroep maken? Wie weet? Atletiek geven aan anderen, dat zou ik ook wel graag doen. Maar een studierichting weet ik nog niet.

Wat is het grootste wereldprobleem?

Olala… er zijn er wel meerdere… (aarzelt)

Volgens jou…?

Kijk, wat mij stoort of wat ik erg vind, dat is daarom niet het grootste wereldprobleem, als Gatlin op de spelen uitgefloten wordt omdat hij vroeger doping genomen heeft. Dat vind ik niet fijn. Ik vind dat je iedereen moet respecteren. Je moet kunnen aannemen dat hij nu clean is.

Buiten atletiek is de milieuvervuiling wel een groot probleem, met die CO2 en die uitlaatgassen.

Maar we moeten ook dicht bij onszelf durven kijken. Waarom smijten mensen een onnozel papiertje zo maar op de grond? Ik heb dat al eens durven zeggen tegen iemand (zo met mijn vrienden er bij, want alleen zou ik dat niet durven): “Waarom doe je dat nu eigenlijk, dat op de grond gooien?”