Vijf bruggen!

***   Gent 29 oktober 2019   ***

Brug

‘Wanneer schrijf je nog eens een stukje voor de site van KAAG,’ vraagt André. ‘Overigens Etienne is een grote fan van jouw nostalgische loopcursiefjes. Hij zou zelfs een heruitgave willen.’ Dat zou natuurlijk fantastisch zijn. ‘Elke voorzitter heeft tot nog toe een boekje uitgegeven met mijn KAAG-cursiefjes,’ vertel ik aan onze nieuwe voorzitter Jean. 

Dat is niet helemaal waar, maar toch. Het boekje ‘Kroniekjes in Blauw-Wit’ met de kaft in de heldere blauwe kleur, de indiaan met ARAG-KAAG en de clubleuze ‘Heb vertrouwen in U zelven’ vind ik een van mijn mooiste realisaties. En wat een heerlijk voorwoord schreef mijn vroegere trainer Etienne hierin: ‘Wat kan nostalgie toch mooi zijn! Ik zie Johan nog altijd binnenkomen op het grote “Gantoiseterrein” aan de hand van zijn vader, zeer zenuwachtig en ongerust. Wat ging er met hem gebeuren? Ik kon toen echter nog niet vermoeden dat er uit dat klein manneke een groot talent zou groeien …’ 

Wat zijn dat toch heerlijke woorden! Maar laat ik trachten even heerlijke woorden te wijden aan enkele clubgenoten die ik tijdens de voorbije zondagen aan het werk zag. Ronny was maar liefst zeven uren aan de slag in een poging om een nieuw wereldrecord over 100 km ergometer roeien te vestigen. Luc en Olivier namen deel aan de halve marathon in Gent.

Wat heb ik een bewondering voor deze atleten. Ook al slaagde Ronny er niet in een nieuw wereldrecord te vestigen, hij blijft een en al optimisme. ‘Misschien is mikken op een kortere afstand, de marathon, een betere optie.’ ‘Dan zul je wel meer op kracht en snelheid moeten trainen,’ opper ik. Ronny reflecteert over zijn prestatie. ‘De laatste twintig kilometer kwam ik er weer door. De volgende keer moet ik regelmatig drinken. Zonder vocht krijg je krampen.’ 

Dat weet ik al toen wij bijna vijftig jaar geleden tijdens de winter van het Gantoisestadion naar Heusden Zandberg liepen. Het was het euvel waar Freddy Lucq aan leed, een van de grootste sprinters van onze club en Belgisch kampioen op de 200 meter. Na de circuits op de Zandberg de lange weg terug te moeten afleggen was voor ons sprinters geen eenvoudige opgave. Ik zie nog Etienne met zijn blauw-wit gebreide muts, hijgend om aan een redelijk tempo boven op Heusden brug te geraken.

Olivier en Luc hadden afgesproken om de ballon van 1u30’ te volgen. Aan de aankomst zie ik Katrien. Hoe is het met onze clubgenoten? Olivier moest even de rol lossen, Luc blijft de ballon net voor. Ze eindigen allebei rondom hun vooropgestelde tijd. Maar het was koud, een bochtig parcours en de lopers moesten vijf bruggen omhoog snellen. Vijf bruggen! En zeggen dat tijdens onze winterse trainingen ondertussen bijna vijftig jaar geleden, wij al hijgend maar een enkele brug, die over de Schelde in Heusden, over moesten!

Johan De Vos

 

P.S. Voor de liefhebbers: alle recente cursiefjes van Johan De Vos staan verzameld op deze pagina: https://kaag.be/cursief/