Hoog inzetten

***   Gent 8 januari 2020   ***

Met Clubgrade willen via een reeks van kleine en grotere hefbomen de werking en de organisatie van onze club hoger te tillen. Soms mikken we op het extra-sportieve, soms is er een zuiver sportief doel. We hebben beslist om elk project op een ‘spoor’ te zetten en dat spoor een titel mee te geven.

Na bijna één jaar zijn we toe aan spoor nr. 12. Het krijgt de titel mee “Hoog inzetten”? Wat kun je verwachten, denk je? We leggen het hieronder uit.

KAAG heeft een nieuwe trainer voor hoogspringen. Jens Laporte is de naam. We hebben jullie al laten kennis met hem, via zijn verhaal:

Nieuw op hoog

Nieuwe kennis, nieuwe ervaring en nieuwe ogen bij de hoogspringstand, die scheppen natuurlijk verwachtingen. We begrijpen dat er bij onze atleten een zekere aarzeling is. Is hoogspringen iets voor mij? Het viel op dit weekend, dat bij de provinciale kampioenschappen bij zes van de acht competities hoogspringen GEEN KAAG-deelnemer viel te bespeuren. Bij de dames zelfs in geen enkele categorie. Bij de jongste categorie (cadetten) ook niet, niet bij de jongens, niet bij de meisjes. Dat is jammer. En dat willen we in de toekomst graag anders zien.

Daarom zullen we de positieve en leuke dingen van het hoogspringen bij ons in de verf zetten. We beginnen alvast met een warm verhaal, van trainer Jens zelf, over de Oostvlaamse Kampioenschappen zaterdag 4 januari.

De atleten, die hij in zijn verhaal noemt, zijn Viktor Van Aerde (scholier) en Jente Hauttekeete (junior), alsook twee tienkampers van andere clubs die als Gentse studenten met KAAG mee trainen (Jorg Vanlierde en Arnout Schokkaert).

“Na de eerste kennismaking en na de eerste maanden samen trainen stond er op 04/01/2020 de eerste wedstrijd op de planning, zijnde het PK indoor.

We besloten om zo goed als met heel de groep deel te nemen aan het hoogspringen.

Viktor moest vroeg uit de veren aangezien zijn wedstrijd startte om 09.00. We waren beiden zeer benieuwd naar deze wedstrijd, aangezien we Viktor zijn aanloop aanpasten en hij op training al zeer mooie sprongen liet zien. Op 1m70 begon hij zijn competitie om deze nadien verder te zetten op 1m79 – 1m82 – 1m86, wat meteen ook een nieuw PR betekende. Hierna beslisten we om naar een nieuwe recordhoogte van 1m89 te gaan. Na zijn eerste foutpogingen ging hij in zijn 3de sprong ruim over deze hoogte. Hierna ging de lat naar 1m92, welke hoogte hij meteen van zijn eerste poging overschreed. Op 1m95 was de frisheid van zijn benen een beetje verdwenen, waardoor Viktor kampioen werd met een knap nieuw PR van 1m92.

Om 16.30 was het de beurt aan de meerkampers (Jente, Jorg en Arnout). Arnout die nog een oud indoorrecord van 4 jaar geleden had staan van 1m40, maar wel een outdoor PR heeft van 1m75, hoopte om vandaag beter te springen dan zijn outdoor PR. En of dit lukte, meteen in zijn eerste hoogspringwedstrijd van het seizoen sprong hij 1m80. Ondertussen was ook Jorg begonnen aan zijn competitie, maar voor hem eindigde de wedstrijd met een sprong van 1m75, wat toch onder zijn kunnen is,  als we naar de trainingen zijn.

Jente begon zijn wedstrijd met de intentie om hoger te gaan dan het CR van 1m90 en vertrouwen op te doen in zijn aanloop. Na sprongen over 1m75 – 1m80 en 1m86 ging de lat naar 1m92 waar hij in zijn 3de poging een prachtige hoge sprong deed waardoor we besloten om naar 1m98 te gaan. Wat jammer genoeg niet lukte, ondanks twee zeer mooie sprongen maar nipte missers.

Met een hoogte van 1m92 en een nieuw CR kon Jente zeker tevreden zijn van zijn eerste hoogspringwedstrijd van het seizoen.”