Psychisch geweld. We pakken het aan!

***   Gent  30 juli 2020   ***

Paula Vanhoovels en Lies Van Barel, de twee vertrouwenspersonen van de Vlaamse Atletiekliga spreken via de website van de VAL alle clubs en al hun leden aan:

Wat Aagje VanwalleghemGaëlle Mys en vele andere turnsters de voorbije dagen deden vergt ontzettend veel moed: op een beheerste en weloverwogen manier kaarten ze fysieke en mentale mishandeling en pesterijen tijdens hun topsportcarrière aan. Ze kaderen hun ervaringen in een wijdverspreide cultuur van machtsmisbruik, mishandeling en normvervaging binnen de gymnastieksport.

Hoewel we binnen de atletiek met oudere atleten te maken hebben die op topsportniveau intensief trainen mogen we onze ogen niet sluiten voor deze problematiek: mentale druk van ouders tegenover hun kinderen langs het terrein, machtsmisbruik door trainers, psychisch geweld tussen atleten, … het komt zeker ook in de atletiek voor.

Om deze vorm van grensoverschrijdend gedrag in de aandacht te brengen willen we u vragen om de link naar de website van de Vlaamse Atletiekliga op uw website te delen:  https://www.atletiek.be/nieuws/psychisch-geweld-we-pakken-het-aan .

We zien vaak dat we na dergelijke berichten meldingen ontvangen waarmee we aan de slag kunnen. En dat is nu net onze bedoeling: stimuleren om te praten zodat we ongewenst gedrag kunnen aanpakken!

Aarzel niet om ons te contacteren bij verdere vragen of indien je naar aanleiding van de berichtgeving meldingen zou ontvangen waar je zelf geen raad mee weet. Wij behandelen alle meldingen met de nodige discretie!

 

Met vriendelijke groeten

 

Paula Vanhoovels – Liesl Van Barel

vertrouwenspersonen

Vlaamse Atletiekliga vzw

Marathonlaan 119c, 1020 Brussel

+32 (0)2 474 72 22 (Paula) – +32 (0)2 474 72 21 (Liesl)

+32 (0)477 24 90 38

paula@atletiek.be – liesl@atletiek.be

 

Binnen KAAG zijn dit jullie vertrouwenspersonen Katrien en Jan https://kaag.be/contact/720-personen/721-vertrouwenspersonen/