In memoriam Guy Brusseel

KAAG betreurt het overlijden van Guy Brusseel (7.08.1954 – 6.12.2020),  ex-atleet van onze club.

Dromen

Deze namiddag kwam ik te weten dat Guy Brusseel na een korte maar zeer hevige ziekte is overleden. Guy is de broer van mijn vriend Luc Brusseel, de trainer van groep 5.

Het is al een zware periode geweest voor de familie Brusseel, zei Luc. Zo overleed enige tijd geleden ook de vrouw van zijn broer Paul. Zowel Guy, Luc als de jongste Paul waren atleet van KAAG, voorheen La Gantoise. Maar de meest getalenteerde, zo vertelde Luc vaak, was zijn oudste broer Guy.

Het is waar dat Guy niet altijd gemakkelijk door het leven ging. Hij had vaak die weemoedige blik. Maar hij was scherpzinnig. Toen ik bij de trouw van Luc en Nicole een woordje mocht plaatsen en het had over hoe vader Brusseel bij de harmonie Vooruit jachthoorn speelde, kwam hij mij achteraf vertellen dat ik niet correct was geweest en dat het Franse hoorn had moeten luiden.

Guy was een getalenteerd 800 en 1500 meter loper. Zo ging hij er prat op dat hij met de besten van België, Marc Nevens onder meer, kon strijden voor een ereplaats. 

Wat hield ik destijds van de gezellige warmte ten huize van de familie Brusseel! De dromen van Guy. Over hoe hij de trainingen zou hervatten. Meedoen aan kampioenschappen. De eerste keer dat hij iets voelde was overigens tijdens de voorbereiding op het Belgische kampioenschap waar hij wilde meedoen aan het lage hordenummer. Guy was ook altijd te vinden voor deelname aan de interclub bij de masters waar hij het verspringen voor zijn rekening nam.

Samen met Luc en Serge, Frank De Cloet en de zoon van Guy, Aaron trokken we door de Vercors. Zoals Luc en ik dat al jaren gewoon waren. Maar als atleet herinner ik mij Guy het best in het gezelschap van Jan Cooreman en Guy De Ridder met wie hij in het blauwwit gestreepte truitje op de kleine sintelbaan van Vlierzele Sportief een aflossingsteam vormde.

Toen ik in een cursiefje ooit had geopperd om met de atleten van den èwen blok, de sociale woonwijk van Oscar Van de Voorde aan het Storyplein waar we samen opgroeiden, een aflossingsteam te vormen, nam Guy dat heel erg serieus. Dat moeten we doen, zei hij. Guy Brusseel, we zullen jouw dromen missen.

Johan De Vos


Hierboven Guy Brusseel in jongere jaren. Hij krijgt de stok van Guy De Ridder, in een aflossing in Düsseldorf, begin van de jaren ’70.

De foto in de hoofding is van de Stadsloop in Gent op 1 juni 1998.