Wereldrecord!

Genetische doping, zo noemt mijn vriend de heer B. de prestatie van Jente Hauttekeete. Waarmee hij bedoelt dat je met zo’n ouders, Hendrik en Melanie Moreels, een niet in te lopen voorsprong hebt op de andere atleten. Dat Melanie een topatlete was van onze club dat weten we. Maar heb ik niet zo van dichtbij kunnen volgen. Van Hendrik Hauttekeete weet ik het echter zeker. De jongen was sterk, stevig gebouwd en kon geprogrammeerd sprinten. Dat had hij geleerd van de onklopbare Gaby De Geyter, in de jaren zeventig Belgisch kampioen over 400 meter en later de trainer van een hele reeks sprinters en hordelopers. Gaby introduceerde in onze club de technische trainingen. Bekken naar voor Vos, zo hoor ik hem nog zeggen. Voordien waren we eigenlijk flandriens. In de winter liepen we naar de Zandbergen in Heusden en deden er circuitjes die een 400 meter loop simuleerden. Maar bij Gaby was het anders. Hoewel ik mij een training herinner in het midden van de winter. Het was steenkoud en je kon ongelooflijk veel sterren zien. Johan Dobbelaere, een begenadigd hordeloper, had onder zijn lichtblauwe trainingsvest krantenpapier gestoken. We liepen afstanden over 200 meter over het ijs. 

Maar wat zijn deze tijden lang vervlogen! Ik vroeg me zelfs af of atletiek nog wel bestond. Tot ik deze namiddag op Canvas naar de IFAM indoormeeting keek. Een meisje van amper 16 over 1m88 zag springen waarna ze haar gemaskerde coach omarmde en de speaker zei: dit is de schoonheid van de atletiek. En inderdaad het is moeilijk om de momenten van de zuiverste aller sporten te ervaren. Wat houd ik ervan om het zacht verende tartan van de piste op de Blaarmeersen te mogen voelen. Op vrijdagnamiddag aan fitness te doen samen met mijn vriend Luc. Jonge mensen het beste van zichzelf te zien geven. Gelukkig kon ik deze zomer naar een micromeeting op de blauwe outdoorbaan van RCGent. Ik zag er Jente Hauttekeete aan het werk in het verspringen. Maakte een praatje met Hendrik. En genoot van de prestaties die ik zag.

Maar nu dus een wereldrecord! Dat is toch ongelooflijk. Het bleekblauwe truitje van La Gantoise met de dubbele witte streep die de hele wereld rondgaat! Wat zal onze sponsor tevreden zijn! En mijn goede vriend de onklopbare Gaby De Geyter, die er maar een enkel woord voor heeft: dat we dat nog mogen meemaken!

Johan De Vos