Archief

Archief

Nu ik door onze voorzitter Jean Vancampo de schone taak kreeg toegewezen om het archief van onze club te bewaren, kom ik in de gelegenheid om enkele clubbladen uit het begin van de jaren vijftig door te nemen. Wat behandel ik deze gestencilde blaadjes als kleinoden! Ik herken het lettertype van de schrijfmachine waarmee onze vroegere voorzitter Pradel Moreels in de jaren zeventig het clubblaadje typte. Ook sommige formats duiken al op, zoals het ‘Wist u dat’ op de laatste pagina dat we als eerste lazen. Het alom gekende adres van onze voorzitter op de Meulestedesteenweg, in die vroege periode nog gevestigd in de Pantserschipstraat. Sommige namen ken ik zelfs nog, zoals die van onze vroegere trainer Etienne Staelens of verspringer en speerwerper Juul Vernimmen, een kozijn van mijn moeder Denise Vernimmen. André Haes ook die enkele jaren geleden nog deelnam aan het discuswerpen in de interclubwedstrijd voor ‘veteranen’. Pradel Moreels voegde aan de namen van sommige atleten een vast voorvoegsel toe zoals ‘Bakkertje Nimmegeers’, van wie ik vermoed dat hij de vader is van afstandsloper en generatiegenoot Johan Nimmegeers

Wat een mooie verhalen verschenen toen in het clubblad. Vergezeld door cartoons getekend door LEOWEZ. Een van de mooiste is die van de overwinning in de 4 x 800 meter op het Belgisch kampioenschap 1951. Het leest als een spannend kort verhaal. Berthil Cauwels ‘l’enfant terrible’ van Gantoise die er in de voormiddag niets beter op vindt dan zijn voet te verstuiken. Dr. Dubois die de redding brengt door op de allerlaatste minuut een paar inspuitingen toe te dienen. In het decembernummer van het jaar 1951 wenst secretaris van de club Pradel Moreels Vrede aan de mensen van goede wil. ‘Vrienden moeten we zijn, ook buiten de sport’. Het valt op hoe de leden van ARAG in het begin van de jaren vijftig een echte familie vormen. Ze trekken naar het buitenland voor een ontmoeting met een Londense ploeg. Nemen deel aan gezamenlijke interclubwedstrijden. In 1952 gingen maar liefst drie Gantoiseatleten naar Helsinki voor de Olympische Spelen!

Zo zie je dat jonge mensen opgroeien in een sfeer van gezonde competitie en clubliefde, die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Daarom ben ik zo blij met de vraag van onze voorzitter Jean Vancampo om het archief van onze club in het clublokaal te bewaren. Als een tastbaar bewijs van wat het betekent om tot de Gantoisefamilie te behoren. 

Johan De Vos

19521201 clubbblad 1952
19521201 Cartoon LEOWEZ