G-Atleten KAAG op het podium

***   Gentbrugge, 27 juni 2022   ***

Het centrum van de nationale atletiek lag het voorbije weekend helemaal in Gentbrugge, met de nationale kampioenschappen ‘alle categorieën’, inclusief de nationale G-competitie. Inclusief jawel, zo zien we het graag en zo schrijven we het ook graag. Het is nog niet in alle Belgische sportfederaties zo dat de titels voor de G-sporters in hetzelfde programma te verdienen zijn als deze van de zogenaamde valide atleten. Het verhaal over drie dagen feest bij de buren ‘, een inclusieve reportage’ die onze collega Ronny al neerschreef is daarover een mooie clubgetuigenis. Het project van KAAG om atletiek voor jongeren en gevorderden aan te bieden aan mensen met een fysieke beperking wil zich verder ontwikkelen. Zeg maar dat wij er behoorlijk fier op zijn en daarom het toch even ‘apart’ onder de aandacht brengen.

Vier van onze G-atleten verschenen aan de start in zeven verschillende wedstrijden. Zeven keer stond er eentje op het podium. “Toch met niet al te veel tegenstand”, hoor ik je denken, jij die er de uitslagen hebt bijgehaald. “Klopt slechts gedeeltelijk”, is dan ons antwoord, “want deze atleten zijn momenteel de besten van België in hun discipline en categorie. Punt!”

De federatie lijst de uitslagen netjes op en selecteert per club de zogenaamde ‘hoogtepunten’:

Hoogtepunten

Cécile Goens IPC 34-V 200m
  • 42,92
Gitte Haenen IPC 63-V Ver
  • 3,79
Peter Cosyn IPC 34-M 400m
  • 1:22,79
Peter Cosyn IPC 34-M 800m
  • 2:50,22
Johannes Balbaert IPC 53-M 200m
  • 38,88
Cécile Goens IPC 34-V 100m
  • 21,69
Johannes Balbaert IPC 53-M 100m
  • 20,22

We plaatsen dat even in het perspectief van een ‘clubcompetitie’. Met deze prestaties moet KAAG in feite alleen Parantee laten voorgaan. Parantee is een multisportfederatie van G-sporten, dus niet enkel voor atletiek. Voor Parantee waren vier atleten kampioenschapswaardig en zij zetten acht verschillende prestaties neer. KAAG vaardigde ook vier atleten af en kwam zeven keer aan de start. Een gerenommeerde club als Olympic Essenbeek Halle volgde met zes prestaties, geleverd door drie atleten.

Bovendien is het fijn de atleten zelf aan het woord te horen. Reken maar dat ze zich zelfkritisch gedragen als echte toppers.

Gitte:

“Het BK is altijd een fijne wedstrijd en vooral heel tof dat het inclusief is. Zelf heb ik niet naar mijn potentieel kunnen presteren. Dit door blessureleed. Al na de eerste sprong ervaarde ik pijn in mijn bil en hamstring langs mijn stompkant. Ik hoopte dat het beter zou gaan met stretching tussendoor maar na de 4de sprong moest ik stoppen omdat het erger werd en ik geen snelheid meer in mijn aanloop kreeg. Heel spijtig dat ik op het BK geen beter resultaat heb kunnen neerzetten, wat op voorgaande wedstrijden wel terug lukte. Nu herstellen en dan weer focussen naar volgende wedstrijden.”

Peter:

“Ondanks de twee medailles werd dit niet het BK waar ik op gehoopt had. Pieken in eigen stad, op de piste waar ik dankzij de gastvrijheid van “de Racing” mijn eerste “bijkomende” trainen mocht rijden zou leuk geweest zijn maar toptijden zaten er deze  vrijdag en zaterdag niet in. De 400 van vrijdag had alles wat niet moest. Natte piste, slappe start en problemen met mijn techniek.  Op zaterdag was mijn eerste ronde van de (watergekoelde) 800m stukken beter. Na wat aanwijzingen van Natan, peptalk van mijn  broer en van medewheelster Joyce en een enthousiast publiek kwam ik 5 seconden sneller door dan op vrijdag. Ook daar was technisch wel wat op aan te merken. De tweede ronde werd een gevecht tegen de steeds toenemende regen. Regen is nefast voor wheelers. Wie de beelden van Joyce en mij bekijkt ziet dat we door de gladde baan problemen hebben bij het insturen. Natte handschoenen en natte hoepels zijn een dodelijke cocktail voor wheelers. De effectiviteit van je slagen daalt zienderogen. Met hars hadden we misschien nog wat kunnen redden, maar dit extreem vieze goedje gebruik je liever niet. Zeker omdat 10 minuten voor de start alles nog droog leek en je geharste wielen moeten inrijden. Opnieuw geen toptijd. Kortom blij met de medailles maar …. Vrijdag slecht en zaterdag gedaan wat we konden. Goed nieuws: door het scherpe oog van Mieke Vanthuyne is het techniekprobleem sinds de 1500m op de meeting in Oordegem vandaag  deels opgelost… Eindelijk weer op 0,5% van je pr (en BR) eindigen in je derde wedstrijd lucht dan op.”

Johannes:

“Het BK was voor mij opnieuw een hele mooie en toffe ervaring! Er waren veel supporters en ook veel (wereld)toppers aanwezig, wat het natuurlijk super leuk maakt om hier tussen te staan/zitten! Qua tijden heb ik het wel al een stuk beter gedaan. Op de 100m raakte ik niet volledig in mijn ritme waardoor ik geen PR kon halen ondanks de perfecte wind. Op de 200m had ik wel een goed gevoel, maar daar liep er wat mis met de startprocedure (bij 200m zeggen ze altijd: “op uw plaatsen”, “klaar”, <startschot>. Deze keer was de organisatie de “klaar” vergeten waardoor ik mijn start wat miste). Het was ook super fijn om met de andere atleten, die juist een wereldrecord en Europees record hadden gereden, op het podium te mogen! Kortom, zondag was opnieuw een zeer fijne dag!”

Cécile:

“Het bk is altijd een hele leuke wedstrijd. Er zijn altijd veel supporters wat de sfeer geweldig maakt. Ook is er altijd veel om te bewonderen op het bk door de aanwezigheid van alle toppers. Van mijn prestatie op de honderd meter was ik niet zo tevreden; ik had heel veel rugwind hierdoor had ik een betere tijd verwacht. Van mijn prestatie op de tweehonderd meter was ik wel tevreden ik was dicht bij mijn persoonlijk record en dat terwijl het tegenwind was.”