Blinkend BK Cad/Schol in Lebbeke 10-11 sept

Zestien, seize, sixteen, sechzehn, dezesseis, on alti, dieciséis… en zo kan ik nog wel even google translatie aan het werk zetten … 16 keer mochten onze cadetten en scholieren aantreden aan het nationale podium, waarvan 8x de Brabançonne voor een blauw gestreepte door de boxen knalde.

De selectie halen was een eerste doel.  Niet zoals op het KVV dat de x-aantal besten de selectie halen, maar naar kwalificaties, vb voor hoog moet je, ik zeg maar iets 1,55m gesprongen hebben dit seizoen.  Dit is niet altijd even handig want dan heb je plots reeksen van nagenoeg 20 deelnemers op een kampnummer terwijl anders 12 de cut is.  Maat goed het zij zo en 23 van onze jeugdige talenten wisten zich voor 1 of max 2 nummers te kwalificeren.

Het was uitkijken naar een competitie op TOP niveau, wanneer de besten van het land zich met elkaar meten kan het al eens vonken geven.  Helaas was de grootste spelbreker op dag 1 het weer.  Niet zozeer, ook natuurlijk, de regenvlagen maar vooral de wind was meer dan eens grote spelbreker en weerhield vele atleten van een mooie ranking in de tijdloze lijsten.  Maar goed veel kunnen we daar niet aan veranderen, gelukkig was dag 2 nagenoeg optimaal, een stralend zonnetje had het gewonnen van regen, wind, onweer incl felle bliksems etc.

Op zaterdag ochtend vooral een heleboel reeksen om de vaak te grote aantal geselecteerden om te vormen tot een finale reeks.  Een punt van kritiek hier, voor het 2e jaar op rij is het BK om een piste met 6 banen rond, je zal maar de 7e tijd hebben om 30 ingeschreven 400m lopers, niet slecht, helemaal niet, maar oeps, geen finale.  Verder was het ook aandachtig zijn want voor de ene groep was een reekswinst (+ verliezende tijden) voldoende voor finale, bij de andere groep gingen de 6 beste tijden overall door, toch wel een verschillende mindset en tactiek om in de finale te geraken.

Maar Ine, Luka en even later Milan lieten zich als reeds ervaren ratten niet doen en klaarden netjes de klus, finales van 300h en 400 op zondag.

Rechtstreekse finale verspringen bij de cadetten dames, Jade als ranking aanvoerder grote favoriete, maar er zijn nog een paar kapers op de kust.  Vooral ook haar ietwat tegenpruttelende lichaam, voet en vandaag ook dijbeen zijn ook grote obstakels.  Na een ongeldige bom als opener lijkt een 5,65m toch wel enige veiligheid te geven om een aantal pogingen over te slaan en af te wachten.  Maar als haar grootste concurrente in haar laatste sprong plots 5,70 uit haar hoed weet te toveren moet ze weer vol aan de bak.  Kan ze er nog over?  Doet ze wat iedereen verwacht maar wat niet zo simpel is? Aanloop, goed plank, wat een hoogte en 5,79m wow, Bam titel binnen.  KAAG goud nr 1 in de kast.

Daarna weer een aantal raaksen.  Horden voor Camille, Ine en Jade, 100m reeksen voor Finn brengen wat verwacht is, finaleplaatsen.  Maar hier toch al tandengeknars, super tijden en dominantie van de onzen, maar telkens een snuifje teveel wind om in de geschiedenisboeken te komen.

Lieke, regerend Belgisch indoor kampioen hinkstapspringen is de volgende aan de zandbak.  Met 11,07m lijkt de buit lang binnen tot de Waalse dame plots 10,45m uit te spikes jumpt.  Enkel met een ultieme laatste krachtinspanning kan Lieke haar titel veilig stellen, spanning alom, nog meer langs de kant dan op het terrein.  Want Lieke die maakt de sprong van haar leven, met 11,54m gaat ze niet alleen ruim over haar concurrente heen maar zet ze ook een nieuw KAAG CR en zelfs de 11e afstand all time in B.  Oh ja… en goud.

Finales dag 1 met tja veelal teveel meewind.

De horden 80m met Ine en Jade in finale, Ine jaarranglijst aanvoerster, Jade podium indoor BK.   Maar toch wel een paar kapers op de kust.  Maar Ine is een krijger van al vele oorlogen en is op haar best op de grote momenten, nu ook vandaag, geen kruid tegen gewassen, 11″31 Bam, helaas is de wind met +2,8m/s spelbreker voor de geschiedenisboeken.  Jade nog op haar wolk van haar gouden ver is hier 4e.

Als je EK en Eyof ervaring meebrengt naar een BK toneel dan weet de rest hoe laat het is.  Maar horden moet je eerst altijd over voor je kan gaan cashen.  Gelukkig is Camille een gazelle die de perfecte ritmes in de dans met snelheid weet te koppelen tot een zelden falende machine.  Zo ook weet ze dit avontuur als winnaar af te sluiten.  13″72 nieuw PR en… kijk eens aan een nagenoeg perfecte wind +1,9m/s.  Kat in het bakkie.  Oh ja zei ik al dat Camille eerste jaars scholiere is, je zou het bijna vergeten?

Finn kwam met de snelste tijd (11″22) uitbollend in de reeksen over de 100m streep (ah ja, weer teveel wind).  Het stond wel vast dat de pure sprinters, Finn is meerkamper, hun de kaas niet van tussen de boterham zouden laten halen en hun vel dus duur zouden verkopen.  In de finale een matige start waardoor de souplesse er een beetje uit was en het een krampachtige race werd.  Met 4 knalden ze naar de streep, helaas stond die voor Finn net iets te dichtbij, z’n inhaalrace eindigde op de bronzen plek met 11″22 (oh ja, teveel wind, dus weer geen PR/CR).

We konden de regenwolken achter laten en met 5 plakken in de koffer uitkijken naar dag 2 van het BK

Tomorrow is another BK day

De regen en bijna storm ruimden plaats voor pittoreske ochtendnevel waarin de zon zich een weg baande naar de oproepkamer van een nieuwe Bk dag. Deze keer met betere omstandigheden, zon, nagenoeg geen wind … lees maar gerust perfecte omstandigheden.  Een inspiratiebron voor de onzen om zich van hun schoonste kant te laten zien.

Eerst een paar reeksen waarin gedaan werd wat moest, Luka (korte horden) Camille 100m sprint deden wat verwacht werd.

Vroege kampnummers ook, Matisse zag bij discus net het podium aan zijn neus voorbij gaan (PR wel 40,47) maar knokte zich bij kogel naar een knappe zilveren plek door in de voorlaatste beurt z’n concurrent in te halen (13,69m).

Sten genoot vooral bij verspringen door de supporters op te zwepen voor z’n laatste sprong maar kon in de massa (maar liefst 18 deelnemers) geen finale plek afdwingen (5,36m).  Ook Joren zag net een finale plek de ochtendnevel in verdwijnen, 9e met 5m76. Beter verging het Sten bij discus, waar hij wel de top 8 haalde, helaas kwam er vandaag niet uit wat op training al een tijdje wel lukte, hij bleef steken op 40,28m.

Op naar een eerste blok finales.  Luka had, als Vlaanderens beste hordenlopen, de uitdaging om de net iets snellere Waalse collega  in toom te houden.  In de reeksen net niet gelukt, wat bracht de finale?  Na een voor beiden knalstart ging het lang nek aan nek maar uiteindelijk bleek de jump van de concurrent net een tiende sneller, balen bij zilver, motivator om straks de 300h puntjes op de langere i te zetten.  In de “achtergrond” op de korte horden was het eerste jaars Mats die in de binnenbaan goed meeging met de grote kanonnen en met een ultieme jump zowaar brons wist te bemachtigen 14″00 voor 14″01 en 14″02 op plekken 4-5, spannend was het zeker, maar de medailles van onze KAAG mannen blonken daarom net nog iets meer.

Camille had ook vandaag haar snelle benen mee?  De reeks netjes gewonnen.  “Misschien liep mn grote concurrent niet echt door” klonk het nog twijfelachtig.  Maar anderhalf uur later was het gewoon Camille die (zowaar nu plots met tegenwind van 1,4m/s) iedereen het nakijken gaf.  Net over de finish sloeg het noodlot echter toe, een onoplettendheid in de euforie van de overwinning, zien we wel eens vaker, een struikelpartij, meestal zonder gevolg en in de adrenaline snel vergeten, had hier meer consequenties, even struikelen en slecht neergekomen op de pols, gouden podium met ijs op de pols werd later gips na een avondlijk bezoek aan het spoed.  Niet leuk, we supporteren mee voor een spoedig herstel net zoals we met z’n allen voor je supporterden voor de onvergetelijke zomer die je ons allen bezorgde.

Wannes had eerder op het jaar al laten zien de steeple wel meester te kunnen, de trajecten volgden elkaar snel op PK, VK en nu het grote BK.  Al vrij kort na de start rukte een kopgroep van 3 en later van 2 zich los van het verscheurde veld.  Wannes in zilveren positie bij het ingaan van de laatste ronde voelde z’n benen zwaarder en zwaarder worden, de laatste waterbak moest hij even door de knieën maar had nog steeds een haalbare voorsprong, helaas was de eindsprint van de man van AZW, die een dikke 8″ van zijn PR loopt teveel van het goede.  Op de streep geklopt, en met brons om de nek, even zuur, maar als je 5″ af je PR kan pietsen won je effectief brons en verloor je geen zilver.  Goed gedaan Wannes.

Milan had dit jaar een ferme progressie gemaakt op de 400m, deze winter chrono’s van 56″ buurt, ruilde hij nu in voor vaste tijden rond de 53-54″ met als kers op de voorlopige taart het KVV een paar weken terug.  In deze finale (reeksen als 5e tijd) zou het tegen het Waalse geweld echter sneller moeten.  Met een duidelijke wedstrijdplan ging hij op pad, een nek aan nekrace bracht hem als eerste op het laatste rechte stuk, het licht gaat bij iedereen uit daar, wie krijgt de flits van de fotografen als eerste te zien aan de meet?  Het hoofd moet het overnemen van de benen, die benen schreeuwen het melkzuur uit, het hoofd zegt “enjoy the feeling and run” Met een pR van 52″98 duikt Milan voor het eerst onder de 53″ grens.  BK zilver is een knappe bekroning van zijn topseizoen.  Proficiat Milan!!

Het 800 legioen van JC was een schakel kwijt, Noah moest in extremis ziek afmelden, jammer maar helaas.  Broer Leon mocht bij de cadetten de KAAG eer samen met Bohdan hoog houden.  Verschillende finale reeksen altijd tricky, je mag dan misschien in de laatste snelste reeks zitten, de vorige reeksen zitten ook niet stil en dromen van een tactische rit bij de snelsten.  Bohdan in een vroege reeks galoppeerde in z’n knappe stijl naar een PR van 2’09.  Leon moest werken in de finale reeks, maar het plannentje van coach JC deed het zoals zo vaak opnieuw voortreffelijk, jongens met een PR van 4″ sneller achter houden, dat lukt niet elke week.  Maar nu zilver voor Noah met een klinkend nieuw PR er bovenop, 2’02.40 nice job

Lowie en Thibault waren aan zet bij de scholieren 800m.  Een 800 is vaak een gevecht ook al onderweg, als je ingesloten raakt moet je vaak teveel poer te vroeg verschieten.  Met respectievelijk 2 en 3″ boven hun seizoensbeste doe je niet mee voor de knikkers.  Maar toch beiden heel knap seizoen gelopen, met ruime hap uit hun PR, mooi mooi…

Finn en speer, vorig jaar grote favoriet op het BK, toen een offday.  Dit jaar met 7m voor op de jaarranking opnieuw grote favoriet.  Maar Finn zette grote stappen in al z’n nummers, hij kan nu beter met de druk om en er ook onder presteren.  Na een geruststellende, rustige, maar fijne opener van 50m74 (vorig jaar BK al voldoende voor zilver, goud was toen 53,2m) volgde een eerste uithaal van 56,70m om daarna met 57m92 het goud meer dan veilig te stellen.

Rens het laatste veulen op stal JC had 1500 ambities.  Geen eenvoudig nummer want ook snelle racepaarden van op 800 durven hier wel eens een poging doen, ook dit jaar was het van datte.  Een snelle race, het kaf een het koren, met 4 (van 17) de laatste ronde in.  Rens leek in de laatste rechte lijn de podium rol te moeten lossen maar kon met een ultieme inspanning toch nog brons veilig stellen.

Finales lange horden als orgelpunt op dit wonderbaarlijke BK weekend?  Ine, jaarranglijst aanvoerder, had zich in het begin van het seizoen 1x laten verrassen op haar 300h en dit gaf haar de motivatie nog een beetje harder door te duwen.  Gevolg, PK, VK reeksen op dit BK, Ine als primus.  Ook in deze finale nam ze een blitsstart en rolde al voor de 2e horde het gros van de tegenstand op.  Als eerste ruim de rechte lijn in, al is het bij horden wachten tot het overwinnen van die laatste horde om veilig te zijn.  Ine als koningin van de horden, neemt zowel op korte als lange horden de hoogste kroon mee.  Meer kan je niet doen he, super job Ine, later die 400h, kan leuk worden.  Luka, wakkere burger na zilver deze ochtend op zijn korte horden, kwam als beste uit de reeksen en had met een goede baan overzicht op het strijdveld.  Hij vertrok super, trok het door naar de laatste rechte lijn, maar moest na de laatste horde toch nog alle zeilen bijzetten om de uit de achtergrond terugkomende concurrent nipt achter zich te houden.  Maar job done, met zilver op kort en goud op lange horden is hij de horden koning bij de cadetten jongens.

De slotsom na dit weekend BK Cad/schol is vrij indrukwekkend (16 medailles, 8 titels, 4x zilver, 4x brons) en geeft weer wat wij met z’n allen al een tijdje wisten, deze generatie KAAG cad/schol is gewoonweg indrukwekkend.  Dit kwam al meermaals tot uiting in menig beker verhaal en ook in de KAAG CR lijst, maar is nu met deze BK oogst nogmaals in vet en fluo onderstreept.  Keep up the good work youngsters, blijf werken en groeien, trotse bende talenten, we mogen er terecht met heel de KAAG familie fier op zijn.

op naar de volgende

 

alle video’s

Foto’s