BK MK avonturen in Blocry

Het BK MK vorige week heeft al even kunnen bezinken, want nazinderen en zinderen op het momentum zelf doet zo’n BK MK altijd.  Veel proeven, dus er kan veel fout, maar gelukkig ook veel goed gaan.

Vooreerst is er het bang afwachten of je effectief de onnavolgbare selectieprincipes overleefde.  Velen voelen zich geroepen maar slechts een handvol mogen effectief met pak en grote zak de tweedaagse aanvatten.  Van onze 10 ingeschreven atleten haalden uiteindelijk 9 atleten de selectie, heel fijn.

Het centre sportif de Blocry in Louvain La Neuve is dit jaar de arena.  Een prachtige zaal….. om te trainen.  Wedstrijden,… voor de atleten best ok, … voor de toeschouwers niet ‘optimaal’.  Een BK MK lukt nog net vlot, maar wat zal het geven als de ‘massa’ voor het individuele BK cad/schol daar begin maart zijn opwachting maakt?

Negen atleten, 3 cadetten jongens, 3 scholieren meisjes, 2 scholieren jongens en 1 junior dame.

De cadetten, ver, mochten de spits afbijten.  Mats, Arne en Sten in de startblokken hier voor KAAG.  Niet wow maar zeker niet slecht zet Mats 5m51, Sten 5m47 en Arne 4m67 op de teller, het was wel al eens verder deze winter.

Even later is het aan het snelheidsgeweld van de scholieren jongens. Finn en Lowie met de nodige portie ambitie hier.  En de beide maten kunnen hun ambities direct tonen, Lowie met een PR van 7”53 en Finn als snelste van heel het meerkamp pak 7”34.  

Naadloos doorschuiven naar de verspringbak.  Een BK zonder camera op de balk, is dat niet om problemen vragen, aan een discipline waar wel vaker discussies zijn over al dan niet geldig of ongeldig afstoten?  Even later was de vrees al werkelijkheid, terwijl verschillende camerabeelden aantoonden dat er nog ruim marge was tussen plasticine en afzet werd een eerste sprong onterecht tot 0 herroepen.  Ook de hoofdjury ging heel licht over de klacht, waar zelfs geen plasticine check mogelijk was want tja, er was geen markering.  De eerste, maar niet de laatste jurydwaling dit weekend, helaas, helaas.

Een eerste als 0 dan heb je op 3 beurten al een 2e op ultra safe nodig om de stress niet door het dak te jagen.  Met 6m06 was het vooral ‘zucht’ bij Finn en 6m07 was er ook marge aan de plank bij Lowie.

De cadetten mochten hun spierballen laten rollen bij de kogelstand.  Een sterk nummer voor Sten die met 13m22 maar 22cm onder zijn PR bleef.  Mats vond 9m63 met zijn kogel en Arne wist zich fier met een nieuw PR van 8m38.

Vlug opwarmen voor hun laatste nummer op dag 1 polsstok.  Altijd een avontuurlijke beleving, maar nu hoofdzakelijk 2e jaars aan de mat dus viel het ooh’s en aaah’s van “oei oei wat doet die nu” nog best mee en konden we ons vooral op het sportieve focussen.  Arne haalde de aanvangshoogte van 2m40 en was ongelukkig op 2m60.  Mats was flirtend met 3m maar moest vrede nemen met 2m90 (PR).  Sten deed mee tot op het laatste om met 3m20 zijn eerste dag af te sluiten.  Trainster Steffi leverde goed werk.

Na 3 proeven op hun dag 1 stond Sten op een onverwachte maar trotse 2e plek overall, had Mats plek 6 te grazen en kampeerde Arne op plek 18.

De scholieren hadden ondertussen hun 5kg kogel van onder het magnesiumstof mogen nemen.  Zowel Finn 13m46 als Lowie 11m65 dropten hun kogel op een nieuw PR.  Ook dank aan coach Kelly.

Hier nog een 4e proef op dag 1, ook de scholieren mochten hun dag afsluiten met polsstok.  Na een beetje zoeken met hun nieuwe stokken hoopten zowel Lowie als Finn op meer dan hun finale 3m.

Dag 2

Nog schoon KAAG volk, ons scholieren meisjes en junior dame mochten zich warmlopen voor hun 5-kamp.

Traditioneel zijn de horden de eerste hindernis.  Met 9”15, Jade en 10”09 Maite sneuvelden ook hier de eerste PR’s.  Caroline, traditioneel ook sterk op de korte horden, kwam niet goed uit de startblokken en liet 10”44 noteren (PR 9”85).  Even balen maar vooral opstaan en weer doorgaan is het motto bij MK.  

Yelena (jun) was ook met plannen naar Blocry gekomen want haar PR ging van 9”60 naar jawadde 9”14.   Op hoog had ze misschien iets meer gehoopt, maar het verschil tussen de lat blijft liggen of net niet is soms flinterdun en laat zich vooral in de afrekening voelen, 1m55 vandaag met 1m65 als PR.  Ook ver was degelijk zonder van een uitschieter te kunnen spreken, 5m43.  Om bij kogel exact uw PR te evenaren is niet iedereen gegeven, al hoop je op een BK toch net ergens op een proef een leuke uitschieter te hebben, kogel werd 9m25.  Om dan te strijden en te sterven op de afsluitende 800 om je podium plek te behouden en daar met brio in te slagen (2”44).  Brons op zowel BK als ingesloten KVV, heel mooi Yelena.

De draad weer oppakken bij de scholieren dames, hoog als traject nr 2.  Traditioneel Maite haar sterke nummer, maar een opspelende knie en ziek op de verkeerde moment hadden wat trainingsachterstand meegebracht naar dit BK.  Met 1m58 zijn er veel tevreden maar Maite is meer gewoon, doch niet slecht Maite, het komt wel terug.  Jade (1m50) na wat natrillen van de lat en Caroline (1m45) haalden een seasons best.

Even langs kogel vooraleer de zandbak onveilig te maken.  Jade had allicht meer verwacht dan haar 10m85 (11m42 PR).  Ook bij Caroline is er nog wat finetuning nodig, 9m73.  Maar na haar overstap van haar vorige club moeten allerlei aanpassingen er nog een beetje ingeslepen worden.  De winter is kort, uw tijd komt wel de zomer gaat ook voor u zomers worden.

Gelukkige KAAG madam was hier Maite die met 10m71 een fikse hap bij haar PR stoot.

Ook in de zandbak dromen een aantal dames van een 5m+. Jade zelfs stiekem van een 6m+.  Allen minder tevreden hier als je Jade 5m38, Caroline 4m54 en Maite 4m51 op het blad (Ale ja tablet) laat noteren.

Bij het aanvatten van de laatste 800m is alles nog mogelijk voor Jade.  Een 800 uit de oude doos kan haar nog goud opleveren, maar ook de concurrenten zaten niet stil.  Startend van op een bronzen positie gaat het een beklijvende race worden, wie gaat buigen of wie gaat barsten?

Niemand zo blijkt luttele 150” later.  Met een all-in op de laatste ronde tracht Jade het verschil te maken maar haar concurrentes bijten zich vast op hun podium plek.  Toch mooi een bronzen BK/KVV medaille als 1e jaars dan nog.  Maite weet zich nog net binnen de top 10 te meerkampen en Caroline zet door om ook haar MK tot een goed einde te brengen.

De jongens, die waren er ook nog niet vanaf.

De cadetten openden hun 2e dag met horden.  Mats mee in de favorietenrol hier voelde toch iets teveel druk op zijn schouders en kwam een slechte start niet meer te boven 8”95.  Sten en Arne beperkten de ‘schade’ en klokten 9”58 Sten en 9”46 Arne.  

Hoog, nog zo iets waar punten te rapen, maar aan de eindafrekening ook te verliezen zijn, een weerspannige lat kan wel of niet in je voordeel wiegen.  Allen 1m55 daar werd de ene al gelukkiger van dan de andere.  Wat zei ik van die wiegende lat?

Ook de, ja het zijn stilaan heren, scholieren openden hun dag 2 met horden.  De speeltuin voor Lowie de ik-weet-niet-wat-het-gaat-worden tuin voor Finn.  Lowie ging het best met de druk om en kwam met een 8”55 tot een nieuw PR.  Finn kwam na het aantikken van horde 1 niet meer in zijn ritme en opende dag 2 net als dag 1 (ver) ongelukkig.

Hoog nog een speeltuin voor Lowie, kon hij ook hier zijn grenzen verleggen?  Na een spannend parcours liet Finn uiteindelijk 1m73 noteren.  Lowie van zijn kant die ging mee tot op het laatste moment en een enthousiast meeklappende zaal duwde hem naar een wonderbaarlijk PR +5cm van 1m91.  Dat kan deugd doen he Lowie, maar vooral ook papa Mario liet het niet onbewogen.

Bij aanvang van de afsluitende 1000m had Sten nog steeds zicht op het podium, maar dan zou hij zich moeten overtreffen in zijn ‘minste’ onderdeel en de tegenstanders ‘niet te zot doen’. Ei zo na lukte het, het BK podium, niet eens 2” maakten het verschil tussen BK brons/KVV goud en wat het finaal werd KVV zilver en 5e BK.  Zo dicht zat het daar allemaal op elkaar.  Met Mats op 9 en Arne op 14 mogen we terugblikken op een krachtig BK bij de cadetten.

De scholieren jongens die gaven zich ook nog niet gewonnen.  All-in durven gaan voor het BK podium, Lowie moest het proberen.  Helaas hadden bijna 15 sprongen bij hoog en de daarmee gepaarde emoties diep in het reservoir getast.  Het BK schip meerde aan op plek 7, net achter zijn maatje Finn (6e).  Samen uit samen thuis heet dat zeker?!

Na de traditionele groepsfoto’s werden al duchtig plannen gemaakt voor deze zomer.  De strijdbijl werd nog niet begraven, de honger naar meer(kamp) was groot.  Dan zijn het 10 (schol) onderdelen mannen, smeer de kuiten maar al in.

In de breedte was het een goed BK, een paar eerste jaars verweerden zich kranig, en onze gevestigde waarden… bevestigden.

Op naar de volgende…

 

 

een paar filmpjes