Zuiders KVV Cadetten en Scholieren

Eindelijk is de echte zomer daar, net op tijd voor de kampioenschappen voor de “jeugd”.  Heusden-Zolder altijd een beetje reizen ook.  De wagen vol met heb ik alles mee, vroeg de baan op en dan anderhalf uur chillen op de achterbank.  Zeker als je mag openen in het eerste nummer om 9u15 een klus zoals op reis vertrekken naar het zuidige Frankrijk.  Zuiderse temperaturen stonden alvast in de startblokken, voor zuiderse prestaties mochten onze 21 geselecteerde cadetten en scholieren hun spikes aantrekken?

Mats was zo’n vroege vogel, gelukkig van iets dichter uit de B&B vertrokken om het KVV om 9u15 te starten in de zandbak.  In de zomer is het niet altijd duidelijk hoe de trainingen en vakanties hand in hand gegaan zijn, ook hier bij Mats was er wat finetuning aan de balk en een nog niet volledige wakkere jury die op de meest vervelende plek het zandkasteel deden instorten, 4e met 5m89.  Maar met de adrenaline van die gemiste kans liep Mats kort na de middag wel naar een fraaie zilveren plek op de 100mh in 13”91.  Toch tevreden naar huis.

Een volle baanronde met hindernissen is het volgende waar onze KAAG toppers in actie komen.  Bij de scholieren meisjes is alle hoop op eerste jaars Lieke en bij de jongens mag Luka zijn beste 400mh beentjes voorzetten.  De ene zal al meer blij zijn dan de andere met zilver.  Lieke pietste volt anderhalve seconde af haar PR en lijkt in de lange horden haar nieuwe (vandaag zilveren) liefde gevonden te hebben.  Luka als 2e ingeschreven kwam ook als 2e over de streep, dat wil zeggen dat de andere vandaag ook beter was.  Toch weer knap zilver in de medaillekast.  Later op de 110h klokt hij wel een PR 14”95 maar ziet hij vooral brons nipt aan z’n neus voorbij gaan.

Helena is een opkomende talent die nu al als eerste jaars cadet meedoet met de grote (lees 2e jaars) dames.  Reeksen 100m met als doel finale halen en dromen van een sup 13” en later op de dag haar meer liggende 200m.  Mission accomplished.  12”98 en als 6e door naar de finale op de 100m waar ze later op de dag nog eens  12”82 klokt om hier ook 6e te worden in Vlaanderen.   Op de 200 doet ze nog sterker want met 26”40 is ze maar in de laatste meters net niet sterk genoeg om brons te behalen… Wacht maar Helena, volgend jaar, … schep nu maar ervaring, dat nemen ze je niet meer af.

Ine had een doel op haar 100m tocht.  Vooreerst finale halen, als het mag in de buurt van de medailles, maar haar hoofddoel was vooral het ene resterende plekje op de 100m op de Memorial van Damme begin september te bemachtigen.  Doel 1; finale halen, check met pr 12”40.  Doel 2 zoektocht naar medaille.  Met geen sublieme start maar wel een sublieme versnelling halverwege weet ze zich na de 2 lokale dames als derde over de streep te werpen 12”38.  Doel 3 woffel, ticket voor de 100m op de Memorial als gouden rond haar brozen KVV medaille.  Een 5e plek op de horden was dan al bijzaak.

Twee scholieren op de 100m.  Alexander in de jacht op een medaille maar vooral de jacht op terug goede tijden, Mathias met als doel de finale te behalen op een heel sterk bezet nummer.

Alexander slaagde er in zijn reeks te winnen en met 11”17 netjes dat hoofdstuk al mooi af te sluiten.  Mathias moet helaas met 0,01” zijn doel nog even in de kast zetten.

In de finale kan Alexander even aan het goud ruiken, hij kan zijn snelle start echter niet tot aan de streep doortrekken en komt met 11”15 toch netjes met brons naar huis.

Mathias mag later op de dag wel een PR inpakken, op de 200m klokt hij 23”74

Voor meerkamper Sten is hinkstap een leuk uitje, zonder specifieke training is hij hierin wel Belgische top.  De eerste 3 sprongen om het ritme een beetje terug te vinden om dan resoluut goud en een nieuw PR 12m12 uit de zandbak te vissen.  Bij discus staat hij ook als eerste ingeschreven.  Maar hier komt bij de echte specialisten vaak op kampioenschappen de specifieke trainingen boven drijven.  Maar als je hem goed “raakt” en de wind zit lekker tegen zoals nu is het een open strijd.  Een PR van 49m27 volstond voor zilver maar kon technisch net niet op tegen de gouden worp van zijn tegenstander.

Ook bij broer Finn staat de meerkamp centraal en zeker bij de scholieren werpers is dat strijden tegen jongens die echt wel enkel met kracht en werpen bezig zijn.  Ben je dan ook nog eens eerste jaars en heb je nog 8 andere disciplines te trainen gedurende de week dan mag je meer dan tevreden zijn met een finale (lees 3 extra worpen) in het discus met 38m35 en zelfs een 5e plek bij kogel met net geen PR van 13m03.  Aankomend weekend is het meerkamp jongens.

Nog een meerkamper met keuzestress wat te kiezen op een individueel kampioenschap is Lowie.  Het werd horden en speer deze editie.  Bij de horden gaat hij graag all in, kan podium worden of het laten schieten als dat niet lukt.  Helaas werd het, na een toch wel goede eerste wedstrijdhelft en het kussen van een aantal horden, de laatste optie.  Een 6e plek en 15”25 zijn troost (of frustratie).  Bij speer minder druk maar toch gezonde ambitie.  Op training vliegt er al eens een 700gr speer naar een hoge vijftiger.  Maar hier was tegenwind een beetje spelbreker, doch een strakke 4e plek en 50m05 als beste beurt.  Knal je dit zondag op je meerkamp dan komt er een leuk saldo op je scorebord Lowie.

Arne is er altijd bij, nog twijfelend tussen meerkamp of een meer individuele discipline werd het vandaag korte horden en 400m.  Op de horden mag hij pronken met een top 10 plek en een pr van 14”80.  Een beetje trainingsachterstand kan je helaas op een 400m niet verdoezelen.  Met 57”98 blijft hij ruim anderhalve seconde boven zijn PR.

Volbloed meerkampsters zijn ook Maite en Caroline.  Als eerste jaars scholieren is het dit jaar ook ervaring opdoen in strijd tegen de grote madammen.  Bij verspringen jaagt Maite al even op de 5m, ook vandaag net niet, maar ze beloofde me dit weekend op het BK in Herve dat doel te kunnen afvinken.

Bij speer zijn de beide dames elkaar waard, beiden een PR in de buurt van 35m.  Bieden ook naar de finale van de laatste 8.  Hierin sluit Maite af met 32m55 en plek 6.  Caroline doet net iets beter en komt met 34m68 op een verdienstelijke 4e stek.

Alys koos discus en horden op dit KVV.  Op de horden was ze knap 10e tussen het grote geweld en bij discus ging ze voltjes naar de finale van de laatste 8 waarbij ze met een dik PR (1,5m extra) 28m22 netjes 7e werd.

Milan is op zoek naar die ene uitschieter op de 400m.  Zijn scoretabel staat vol met vlotte 52” runs, maar het mag eens ietsje …. Je begrijpt wel wat ik bedoel, inderdaad die uitschieter.  Ook nu waren de eerste 300m van prima kwaliteiten leek hij op weg naar een als eerste jaars toch wel knappe derde plek, maar het mannetje met de hamer kwam net iets te vroeg en duwde hem naar plek 4 in…. 52”63.  Op zich knap maar…. Hard blijven werken Milan, dan komt het wel, het seizoen is nog maar net in de play-offs.

Camille had na haar EYOF een welverdiende vakantie genomen.  Op 100h kon ze dat nog netjes maskeren en op talent de gouden plak nemen op 200 ging het vlotjes tot aan 150 maar dan voelden de benen de vakantiemodus nog.  Zilver is ook knap.  Nog 16 dagen voor het BK aan de achterdeur Camille.

Een andere EYOF bezoeker was Kamiel.  Op EYOF viel kogel een ‘beetje’ tegen maar hier op KVV had hij revanche gevoelens, temeer omdat er plots toch wel tegenstand was ook.  Met net geen PR van 18m77 (18m88 PR) toonde hij dat hij ook topfavoriet is voor het aankomende BK (2-3/9).  Ook bij discus liet hij zich de schijf niet van tussen de boterham eten, niet lopend zoals hij gehoopt had was 52,m14 ruim 6m beter dan de runner-up.  Dubbel KVV goud dus.

Wat was me dat, een doorkomst in 1’15 na 400m op de 800m cadetten jongens?  Nooit gezien, zelfs speaker Johan niet  “Waaat, hebben we dan een 2e lap in 1’01 gelopen?” vroeg Bohdan me, “eeeeuh ja als je in 2”15 thuis komt zal het zo iets geweest zijn”. Ingesloten door een aantal reuzen knokte Bohdan zich naar een 4e plek, toch netjes, maar dat heet dan een tactische race zeker?  De winnaar heeft altijd gelijk.

Over winnaar en gelijk gesproken.  “Ik zou toch graag bij de eerste 3 zijn” vertelde Lowie DB als hij toekwam in Heusden.  Tja het kan wel eens gebeuren, op een dag vallen alle puzzelstukjes op de juiste plaatst.  Ingesloten zitten tussen 500-600m aan het tegenwindstuk moet geen nadeel zijn.  Als ze dan ook nog eens netjes opengaan en je doorlaten aan 650 en je hebt een niet stilvallende versnelling in huis dan loop je losjes naar een verdiende gouden plek met een Memorial ticket aan de achterzijde van de medaille.

Hard werken krijgt altijd een beloning.

Wannes mocht als laatste KAAG en kersvers provinciaal kampioen aan de steeple bak afkoeling zoeken als een van de afsluitende nummers. Van kop tot finish aan de leiding zou een andere beoordeling moeten krijgen, zeker als je concurrent pas de laatste 50m overpakt om goud weg te snoepen.  Toch een heel verdienstelijke en knappe zilveren plak Wannes.

En zo mochten we de reis naar het Gentse terug aanvatten met 13 KVV medailles in de KAAG valies, 5 titels, 6 net niet titels en 3 bronzen beloningen.  Reken hierbij nog een handvol 4e plekken en finales en we mogen terug meer dan trots zijn op onze KAAG cadetten en scholieren.  

Proficiat aan allen.

Op naar de volgende…