Zomers BK Cad/Schol bij de buren

Het BK cadetten en scholieren liet 22 zonen en dochters van KAAG aantreden in het aangrenzende Wouter Weylandt stadion.  De weergoden waren vergeten dat het schooljaar al terug begonnen was en hadden hun sportiefste zonnige spikes nog eens aangetrokken.

Een BK bij de ‘jeugd’ is vooral zien wie er zijn talenten al in de spotlights kan plaatsen of wie er wel al bij is, wat ook een grote verdienste is, maar het ongetwijfeld meegekregen talent nog een beetje moet finetunen, ervaring komt scheppen, de toppers van de toekomst zullen hier wel al eens in hun kaarten laten kijken.

Altijd iets om naar uit te kijken want jaargang rankings zijn van geen tel meer, de beste in Vlaanderen en hapklaar brokje zo een BK vergeet het in Wallonië rijpt het talent ook sneller dan je denkt.  Het huidige en het nu, iedereen onder zelfde condities, dit weekend worden de besten van Belgie gezocht en gevonden.

Luka mocht voor ons als eerste de ovaal op, recent nog zilver op het KVV scholieren 400h had hij wel wat zelfvertrouwen in de nog stijgende vormcurve.  Goud en zilver op het VAL kampioenschap nu samen in de reeksen op het BK.  Met 56”62 en een kwalificatie met kleine q kwam Luka wel wat dichter op zijn Vlaamse collega.  Morgen in de finale zal het een pak sneller moeten.

Lieke had recent ook laten zien dat de lange horden haar nieuwe dada zijn.  Met 1’07”80 werkte zich ook met kleine q door de altijd verraderlijke kwalificatie, haar PR zal morgen dik moeten sneuvelen wil ze voor de hoofdprijzen meedoen.

Alys had de korte versie van de lange horden op haar ontbijt.  Als eerste jaars is de ervaring goud waard.  Met een PR en niet stilvallend in de laatste rechte lijn was deze missie in 49”18 meer dan geslaagd te noemen.  Ook haar korte horden later op de dag waren een geslaagde barometer, met 12”79 vestigde ze haar netjes in de bovenste helft.

Arne loopt over van talent, 400 is daar eentje van, maar talent alleen is niet voldoende om te slagen op een parcours waar iedereen op z’n best wil zijn.  Hij kon in de buitenbaan z’n trainingsachterstand niet wegsteken en weet wat te doen naar een volgend kampioenschap.

Caroline was op zoek naar een tweede BK nummer naast speer, het luxeprobleem van een meerkamper, waarom kogel eens niet proberen?  Ja hoor ze haalde net de kut van 12 en mocht bij de sterke madammen de ring in.  Mochten trainingen wedstrijden zijn dan had ze al een pak finales mogen betwisten.  Helaas kan ze al het mooie van op training nog niet kopiëren naar wedstrijd en bleef ze toch wel als een vat vol zenuwen een pak onder haar beste.  Het komt wel goed Caroline.

Idem met speer, een paar issues zorgen er voor dat haar techniek soms de lucht in gaat, op training soms wow, op wedstrijd soms “doeme toch”, met 34,05m net geen finale.  Volgende jaar.

We hadden 2 toppers bij de 400m scholieren heren.  Alexander, 400 z’n oude liefde, hij maakt soms eens een zijsprong naar wat korter, cfr KVV en 100m, maar op 400 heeft hij toch ook veel kwaliteiten.  En Milan die een heel stabiel seizoen als eerste jaars aan het draaien is maar hoopt op die ene uitschieter.  Alexander wist zich met een magisch PR 50”99 als beste kleine q te plaatsen voor de grote finale van morgen.  Milan liep een knap PR 52”11 maar was net te licht voor de finale met 8 van morgen, volgende jaar is het uw beurt Milan.  Morgen Alexander in de finale…. Zal het helaas nog sneller moeten.

Onze eerste grote hoop op minimaal een podium is Sem op 3000m.  Recent nog moeten afhaken op KVV wegens ziekjes, voelde zich nu nog niet optimaal maar toch strijdvaardig genoeg.  Nu ja is maar te zien uit welk perspectief je het bekijkt, de concurrentie was nu al aan het zweten, of was het van de zomerse dag?  Aanvankelijk de kat uit de boom kijkend, maar aan 2000 kwam het tactische plannetje tot ontvouwing, eens aan de boom schudden en zien hoeveel appels er nog zouden blijven hangen, lees aanklampen?  Antwoord, geen enkele appel.  De laatste 2 ronden waren echter geen spielerei want plots was het kampioenschapsrecord nog een optie.  Met 8’26.80” was dit nog een extra kleurrijk randje aan de oververdiende gouden medaille.

Maite haar laatste kabinetstuk van dit jaar was er bijna eentje om in te kaderen.  Dan toch maar hoog, ondanks de opspelende knie.  Op het BK MK had ze blijkbaar een vertrouwenspost gekregen met haar toen 1m61 om nu all in te gaan op het individuele BK.   Een derde beurt op 1,60 en 3 fouten op 63 zorgden ervoor dat het de meest ondankbare plek of all werd, 4e.  Een goede winter in en wacht maar dan Maite.

Camille, een ster in wording aan ons KAAG firmament, een gelauwerd krijger die kracht kan puren uit de stressy moments, Eyof x2 en een uitpuilende prijzenkast, nu in haar senior scholieren jaar.  Startend in de 100h reeks en morgen de 100 vlak.  Als primus 13”94 de reeksen door, maar favorieten hebben nog meer druk, is maar hoe je er mee omgaat.  Op de drone beelden, die trouwens de kruiding van onze Lifestream nog wat pikanter maakte, is duidelijk te zien dan Camille in de finale van de 100m horden tot op de laatst horde pakweg een dikke halve meter achterstand heeft op haar Waalse concurrenten.  Aangezogen door de finish gaat de turbo nog eens vol open, krachtig klievend door de tegenwind (-2,1) is het de sterkste die zich eerst over de finish smijt (oef niet letterlijk zoals vorig jaar Camille waar ze bij een val na de finish haar pols brak).  Maar met haar kenmerkend tongetje naar de aanwezige pers met 0,01” finaal het goud het hare kan claimen.

Yuppa well done, KAAG medaille nr 2 KAAG goud nr 2

Helena, vaak nog onzeker over haar starquality, moeten we altijd inprenten ‘Helena je bent eerste jaars, dat maakt in cadetten termen een wereld van verschil, alles is nieuw, laat het als ervaring over je heen komen”.  Dat ze bliksemsnel is moet geen betoog, het zijn enkel de beteren in hun lichting die als uitzwaaiend miniem Nijvel op hun palmares weten te schrijven.  Want daar was ze primus inter pares op zowel 80 als 150m.  Dat het geen toevalstreffers waren hadden de grote kampioenschappen indoor al te kennen gegeven, daar kwam ze zich moeiteloos tussen de gevestigde waarden wringen.

Ook hier ging ze op haar favoriete 200 als nieuwe spruit en -2,3m tegenwind lekker onder haar PR  26”26 in de reeksen, een kleine q maar als 3e van heel het pak.  Als je dan in de grote finale 26”30 loopt met -2,0 tegenwind en je eigenlijk 26”28 nodig had om brons te nemen tussen het grote geweld dan siert het je dat je als kampioen even de ontgoocheling moet wegslikken maar kort daarna toch trots zijn op wat je verwezenlijkte.  Met ferme tegenwind 2x dik onder je inschrijf PR duiken, dan is plek 4…. Ambetant.

Ine besloot met het oog op de Memorial ook, al haar kaarten op de 200m te zetten.  Als je met 25”35 (PR) als derde uit de reeksen komt mag je uiteraard dromen van dat fraaie podium.  Loop je die tijd terug in de finale dan is die droom een werkelijkheid.  Enkel was een verbeten 25”67 net niet strak genoeg om te magen aanschuiven op de maaltijd der medailles.  De 4e plek is dan ook geen aangenaam dessertje.

Mathias had geen geluk dat net in zijn race er terug een valse start moest zijn, niet van hem maar het brengt wel extra spanning op de spieren.  Hij moest zichzelf overtreffen om een finaleplaats te kunnen claimen, met 11”64 (pr 11”53) nestelde hij zich op een 15e plek op dit BK.

We kwamen op de eerste dag 2x op het podium en het waren direct 2 gouden rozen.  Want brengt een dag vol finales morgen nog in de prijzenkast?

stream zaterdag

Na optrekken van ochtendnevel en mist kijken we uit naar een warme nazomerdag.  Als het aan de atleten ligt een voorloper van een septemberse hittegolf.  Zondag op BK is altijd finales allerlei dus uitkijken naar veel strakke prestaties van het Belgisch kruim, maar vooral van onze eigen KAAG toppers.  De rechte lijn was voor de gelegenheid weer aan de tribunekant, gisteren op hoop van meewind nog aan de overzijde, maar ja, de weergoden beslisten tegenwind te voorzien toen.

Mats mocht de debatten openen voor ons.  Vorig jaar uit het niets een bronzen plak weten te versieren op het BK toen in Lebbeke, nu weer ambities voor minstens de finale, en dan start iedereen terug met gelijke kansen.  Met 14”29 slaagde hij ruimschoots in missie 1.  Maar finales zijn zeker op horden een tricky thing, aanvankelijk goed mee raakte hij horden 6 waardoor het ritme er wat uit was en dus ook de eventuele medaille gaan vliegen was, 6 was zijn eindscore.  Even later hield een pijnlijke scheen hem van doorspringen in HSS waar hij met net geen PR van 10m88 10e werd.

Kamiel Eyof deelnemer deze zomer had een BK missie, hij wilde 2x goud (disc en kogel) meenemen voor hij terug in de houthak wereld zijn kunsten ging vertonen.  Bij discus zou het geen issue mogen zijn, maar bij kogel liggen wel kapers op de kust.  Discus begon twijfelend met een 46 en een 0 worp maar met een 3e van 51m27 leek het gouden discus schaapje wel op stal.  3e medaille voor KAAG, na 2 gisteren, 3e goud ook, zouden we deze tendens kunnen verder zetten?

Lowie had sinds het KVV (15 aug) last van zijn werpersarm (speer) waarbij hij als meerkamper gelukkig de luxe had zich te spijten in Hoog en 110h.  Beide nummers waarbij hij in de loop van het seizoen al in uitgeblonken had. Maar MK is MK en Vlaams is Vlaams, als onze Waalse confraters aansluiten ligt de lat altijd iets hoger.  Bij 75 en 80 ging het behoorlijk vlot maar op 85 stokte te machine, eindscore een gedeelde 7e plek.  Spaar de furie voor de horden, waar hij met een in de buurt van PR altijd in de finale moet zitten.  Maar op horden worden foutjes cash afgestraft, een 15”31 (PR 14”84) deden het hordenschip stranden op een 12e plek.

Sten begon aan zijn BK met discus, vol ambitie wilde hij beter doen dan z’n zilver op het KVV.  Meewind is echter nooit een helpende hand voor discus, iedereen bleef onder zijn PR behalve de atleet die met een plots PR van +4 bij de laatste poging Sten naar plek 3 verdreef.  Brons maar zo dicht bij zilver toch een wrang nasmaakje.  

Bij HSS had hij als Vlaams kampioen terecht ook torenhoge ambities, maar als je de eerste aan zet al ziet openen met 12m49, zelf met een PR van 12m12 dan weet je dat alles moet meezitten en je jezelf moet overtreffen.  Een paar verre sprongen bleven nipt als 0 aan de plank plakken en waar er slecht 6cm tss 4 en 6 zat trok bij met 12m03 aan het kortste end.

Kamiel had waarschuwingen gekregen uit het Limburgse, daar was een kogelaar opgedoken die hem zou kunnen kloppen.  Aanvankelijk goed begonnen 17m44 ging zijn tegenstander er bij beurt 3 met 18m08 vlotjes over.  Iets wat Kamiel ook in zijn pollen heeft 18m88 PR, maar niet vandaag.  Een ultieme 17m85 bij beurt 6 bleek niet voldoende, toch een knappe zilveren plak erbij, maar als je voor goud komt…!

Luca had gehoopt ook bij discus aanwezig te mogen zijn op dit BK, maar het werd finaal enkel hinkstap.  Luca is een vechtertje die vooral wedstrijd ervaring komt opdoen voor volgend jaar.  Met een PR van 9m61 kon ze zich wel plaatsen voor de beste 12 van Belgie maar een verbetering tot 9m76 deed haar als 11e in de hinkstap zandbak eindigen.  

Camille en Helena waren terug aan zet bij 100m sprint.  Camille gisteren nog koningin op de horden zou vandaag ook geen geschenken krijgen.  Helena gisteren op 200 formidabel maar helaas 4e was als niet top 8 geplaatste vooral op zoek naar een finaleplaats.

Horden 1 werd door Camille alvast foutloos genomen, met reekswinst 12”31 netjes door naar een finale. Helena PR 12”82, nog niet zo lang geleden droomde ze om onder die 13” te duiken, moest koste wat kost sneller dan PR zijn om een finale voor haar mogelijk te maken.  Met een blitsstart, in het zog van de latere winnares, knalde ze naar 12”63 en wat nog meer was een 5e tijd overall, BAM Finale met grote F?

In die finale ketste ze met 12”64 een gelijkaardige performance uit haar spikes wat haar een knappe 6e plek in B opleverde.

Camille wist dat het sneller moest in de finale, voor winst was een pijl nodig, liefst buurt 11”93 (PR).  Na een spannende nek aan nekrace werd het 12”10, om te winnen was 11”97 nodig, 12”10 was goed voor brons, een tongetje zei dat ze daar ook tevreden mee was.

Wannes mocht per rondje een beetje verfrissing gaan zoeken in de steeple bak, ik ben gaan voelen (met 1 vinger) het was verfrissend.  Aanvankelijk, leuk om eens veel volk te zien aan een steeple wedstrijd, op het KVV waren ze maar met 3, altijd prijs.  Aanvankelijk liep het goed en was Wannes attent vooraan.  Bij een slechte landing in de 2e waterbak passage zag je aan zijn gezicht dat er iets gebeurd was, een omgeslagen voet bleek achteraf.  Iets wat je kansen natuurlijk tegen het sterke Waalse geweld teniet doet, een moedige 10e plek was het verdict.

Coach JC had nog koerspaarden meegebracht.  Kersvers KVV 800 kampioen mocht nu op het hoogste Belgische niveau zijn kabinetstuk proberen herhalen.  Maar waar hij op Heusden-Zolder de perfecte race liep, tactisch en fysiek, liep hij nu van meter 1 achter de feiten aan.  Met 1’57.86” werd hij 6e.  In die zelfde snelle 2e reeks werd Leon wel verdienstelijk 10e met 1’59.07”

Bohdan is een heel dapper atleet, maar de reuzen waar hij het moest tegen opnemen!!  Hij zat goed uit de wind dat is een feit, maar met een PR van 2”06.01” opboksen tegen reuzen die sub 2” lopen is niet evident.  Maar zoals we hem kennen weerde hij zich kranig en kwam met 2”06.40 als 1é in de uitslag.

Ik vertelde al een paar keer dat het in de finales van de baanronde met of zonder horden sneller zou moeten gaan dan in de reeksen op zaterdag.  Alexander was de eerste die die stelling mocht uittesten.  Hij vertrok dan ook furieus op zijn eerste 200m in de 400 finale scholieren. Volhouden was het doel, alles op een zakdoek op de laatst pijnlijkste 50m.  Een tijd van 49”5, sterk maar is op een BK scholieren finale al eens sneller geweest was nu goed voor opperste goud.  Net iets te vroeg volledig dood (50”28 was goed voor brons) liet Alexander de klok stoppen op 50”33.  Vet nieuw PR maar net die vervelende 4e plek op de streep.  Toch sterke tijd en wat een finale.

Lieke en Luka mochten het op de lange horden proberen, sneller te zijn dan ooit.  De afsluitende finales van dit BK.  Lieke mocht eerst haar geluk beproeven.  Als 5e tijd in de reeksen mag je als alles OK zit van meer dromen, maar dan moet alles prima verlopen en je een topdag hebben.  Met  1’06.41” deed ze wel beter dan in de reeksen maar zag ze vooral hoe het voor haar nog een pak sneller ging.  Ervaring meenemen naar volgende jaar en deze 6e plek in België koesteren Lieke.

Luka, sneller dan ooit was hij wel met 56”28 (PR) maar ook de Vlaamse kampioen werd door het Waalse geweld onder de hordenvoet gelopen.  Luka mocht met een 5e plek trots terugkijken op zijn kampioenschap.  Want de kort horden finale was door een aantal foutjes niet wat hij er van had gehoopt, met 14”92 na PR van 14”75 had hij op meer dan een 6e plek gehoopt.

En zo sloten we een druk, warm en vooral sportief verwarmend weekend af met de mooie oogst van 3x goud, 1x zilver en 2x brons, een aantal 4e plaatsen, een fraai aantal finales en een hoop PR’s

We deden het dus zeker niet slecht, maar de concurrenten hebben duidelijk ook niet stilgezeten…

 

In de pauze van het zondag programma kregen onze cadetten en scholieren in uitgesteld relaas de in mei gewonnen BVV beker eigenlijk overhandigd op een leuk podium, waarvoor dank aan de organiserende club en de VAL en proficiat aan al onze atleten die hier op het BK ook in de bloemetjes werden gezet

 

 

Op naar de volgende…

 

 

Streaming zondag

foto’s

video