De spelende mens

De spelende mens

De mens is maar volledig zichzelf in het spel. Wat is dat een mooi citaat van de grote Duitse schrijver en filosoof Friedrich Schiller. De belangrijke dingen in het leven, de liefde en de vriendschap, de kunst en de religie kennen rituelen. Zij regelen de drijfveren in de natuur. Schiller beschouwt deze rituelen als vormen van spel. Zij creëren vrijheid en hebben geen ander doel dan zichzelf. 

Daartoe moeten we zeker ook de sport rekenen. De neiging tot het overheersen van de ander wordt gekanaliseerd in de competitiesport. Maar laat ik het houden bij de sport als spel. Als recreatie. Wanneer we ons ervan bewust worden dat sport in essentie precies dat is, dan kunnen we er des te meer van genieten. Sport laat ons toe vrij te bewegen. 

Dan zie je hoe een competitieatleet een blije lach kan vertonen wanneer hij of zij een mooie prestatie lukt. Tijdens een achthonderd meter wedstrijd bij het uitkomen van de bocht een andere atleet voorbijgaat. Zonder die andere atleten heb je geen wedstrijd. Is er geen plezier en ook geen spel. 

Wat  genoot ik ervan om voor de eerste keer ’s avonds weer in het licht te kunnen lopen. Samen met mijn vrienden Koenraad, Inge en Liesbeth, Kenneth en Ann. We behoren niet voor niets tot de Leielopers. Hoe mooi slingert de rivier in het avondlicht! Soms zien we hoe aan de oever een reiger zit. Straks verschijnen, net zoals op de schilderijen van de Latemse school, weer de Casselkoeien in de weide. Op zondagmorgen nemen we de overzet. En lopen naar het kasteel Borluut. 

Maar af en toe neemt iemand van ons groepje deel aan een wedstrijd. Zo was er onlangs de marathon van Gent. Kenneth liep er de halve marathon en zette een mooie tijd neer: 1u44:08. Op een foto genomen door een professionele fotograaf zien we hem aan kop van een groepje lopen. Toevallig zijn alle lopers in het groepje in het zwart gekleed. Men in black.

Kenneth is de jongste van onze groep. En zodoende nemen we hem onder onze vleugels. We coachen hem: niet te vlug starten, onderweg voldoende drinken. Onze trainer Koenraad zorgt ervoor dat Kenneth samen met Faysal vluggere maar ook langere versnellingen loopt, zodat we samen netjes kunnen hergroeperen.

De foto van de halve marathon is voor ons helemaal herkenbaar. Hoe vaak liepen we in de winter niet langs de Watersportbaan? Maar nu is het lente. En dan lopen we langs de Leie. We zien een geel gekleurde magnolia en ruiken de geur van de meidoorn. Lopen als spel. Zonder ander doel dan het lopen zelf. Homo ludens of de spelende mens. Wanneer we ons daar van bewust zijn, dan is het heerlijk genieten.

Johan De Vos 

Op de foto in de hoofding, rechts: Kenneth
Foto gepubliceerd met formele toestemming van SPORTOGRAF.COM.